donderdag, 18 juni, 2015 ‘Over vijf jaar wordt er geen opraapwagen of hakselaar meer verkocht zonder meetapparatuur die de hoeveelheid en kwaliteit kan bepalen’. Herman Wilmink, hoofd ontwikkeling bij machinebouwer Schuitemaker, ziet een grote rol voor precisielandbouw in de voederwinning weggelegd. ‘Momenteel is alles erop gericht om op een zo efficiënt mogelijke manier de beschikbare landbouwgrond te benutten. Dat begint met meten waar welke voerproductie plaatsvindt en van welke kwaliteit het voer is.’ Opraapwagen met NIR-apparatuurWilmink deed zijn uitspraak tijdens de Demodagen Ruwvoer 2015 in Dronten, waar Schuitemaker een opraapwagen toonde met een weeginrichting en een systeem met nabije infrarood reflectie (NIR), waarmee graskwaliteit tijdens het laden kan worden bepaald. 25.000 euro extra om te wegen en te metenWilmink geeft aan dat voor de NIR-techniek op de opraapwagen zich al diverse loonwerkers hebben gemeld, maar ook boeren die stalvoeren. ‘Je kunt bij het stalvoeren meteen zien wat je mee naar huis neemt. Valt het eiwitgehalte in dat gras tegen, dan kun je meteen bijsturen met krachtvoer.’ Een opraapwagen voorzien van weeginrichting en de NIR-techniek kost 25.000 euro extra.
0 reacties
|
Bepaling kwaliteit tijdens inkuilen snel de standaard
‘Over vijf jaar wordt er geen opraapwagen of hakselaar meer verkocht zonder meetapparatuur die de hoeveelheid en kwaliteit kan bepalen’.
Herman Wilmink, hoofd ontwikkeling bij machinebouwer Schuitemaker, ziet een grote rol voor precisielandbouw in de voederwinning weggelegd. ‘Momenteel is alles erop gericht om op een zo efficiënt mogelijke manier de beschikbare landbouwgrond te benutten. Dat begint met meten waar welke voerproductie plaatsvindt en van welke kwaliteit het voer is.’
Opraapwagen met NIR-apparatuur
Wilmink deed zijn uitspraak tijdens de Demodagen Ruwvoer 2015 in Dronten, waar Schuitemaker een opraapwagen toonde met een weeginrichting en een systeem met nabije infrarood reflectie (NIR), waarmee graskwaliteit tijdens het laden kan worden bepaald.
‘Door de verkregen data vervolgens te koppelen aan de drijfmestinjecteur kun je de mest toedienen daar waar het nodig is’, aldus Herman Wilmink.
Schuitemaker test momenteel nog de NIR-techniek op de opraapwagen en verwacht dat deze volgend jaar praktijkrijp zal zijn. De techniek van kwaliteitsbepaling en een gps-systeem op de mestinjecteur wordt sinds twee jaar verkocht. ‘Nu al wordt dertig procent van onze mestinjecteurs verkocht met deze techniek. We merken dat de vraag snel toeneemt.’
25.000 euro extra om te wegen en te meten
Wilmink geeft aan dat voor de NIR-techniek op de opraapwagen zich al diverse loonwerkers hebben gemeld, maar ook boeren die stalvoeren. ‘Je kunt bij het stalvoeren meteen zien wat je mee naar huis neemt. Valt het eiwitgehalte in dat gras tegen, dan kun je meteen bijsturen met krachtvoer.’ Een opraapwagen voorzien van weeginrichting en de NIR-techniek kost 25.000 euro extra.
REAGEER