zaterdag, 21 september, 2019 Op 27 februari gingen de staldeuren al open bij Ton, Ria en Auke Spijkerman in Wapserveen. Niet om de koeien alleen maar de benen te laten strekken, maar ook al om echt te grazen. ‘We laten het gras overwinteren, we sparen in het najaar gras op en laten een aantal percelen bewust langer de winter ingaan. Daardoor heb je in het voorjaar meteen gras als ze naar buiten kunnen’, zo verduidelijkt Auke Spijkerman, die biologisch boert. Bedrijf ingericht rondom teelt van grasAuke is een van de zeven genomineerden van de verkiezing van de Beste graslandboer 2019. Hij geeft aan dat het hele bedrijf is ingericht rondom de teelt van gras. ‘Gras heeft lage bewerkingskosten en draagt bij aan een simpele bedrijfsvoering. Als je gras vers voert, heb je topkwaliteit voer. In 2017 lukte het net niet om omgerekend op jaarbasis 60 procent van het totale rantsoen aan vers gras te voeren en vorig jaar kwamen we door de droogte niet verder dan 47 procent. Maar die grens van 60 procent ooit halen is onze uitdaging.’ Elke dag een nieuwe perceelDe koeien grazen o lang mogelijk dag en nacht en ze krijgen dagelijks een nieuw perceel. ‘De percelen zijn ongeveer 0,8 hectare groot en we laten de koeien een perceel in één dag flink kort grazen. Als we mestbossen moeten maaien, dan betekent dat verliezen en hebben we iets niet goed gedaan’, zegt Spijkerman. ‘Gras is voor ons het ideale product om simpel en goedkoop melk te produceren.’ Wie meer wil weten van de passie voor natuurlijk grasland kan het filmpje van Auke Spijkerman bekijken. Klik hier om het filmpje te bekijken. En verdient hij de titel Beste graslandboer 2019? Stem dan hier op Auke Spijkerman.
2 reacties
|
Auke Spijkerman: ‘Gras overwinteren maakt vroege weidegang mogelijk’
Op 27 februari gingen de staldeuren al open bij Ton, Ria en Auke Spijkerman in Wapserveen. Niet om de koeien alleen maar de benen te laten strekken, maar ook al om echt te grazen.
‘We laten het gras overwinteren, we sparen in het najaar gras op en laten een aantal percelen bewust langer de winter ingaan. Daardoor heb je in het voorjaar meteen gras als ze naar buiten kunnen’, zo verduidelijkt Auke Spijkerman, die biologisch boert.
Bedrijf ingericht rondom teelt van gras
Auke is een van de zeven genomineerden van de verkiezing van de Beste graslandboer 2019. Hij geeft aan dat het hele bedrijf is ingericht rondom de teelt van gras. ‘Gras heeft lage bewerkingskosten en draagt bij aan een simpele bedrijfsvoering. Als je gras vers voert, heb je topkwaliteit voer. In 2017 lukte het net niet om omgerekend op jaarbasis 60 procent van het totale rantsoen aan vers gras te voeren en vorig jaar kwamen we door de droogte niet verder dan 47 procent. Maar die grens van 60 procent ooit halen is onze uitdaging.’
Elke dag een nieuwe perceel
De koeien grazen o lang mogelijk dag en nacht en ze krijgen dagelijks een nieuw perceel. ‘De percelen zijn ongeveer 0,8 hectare groot en we laten de koeien een perceel in één dag flink kort grazen. Als we mestbossen moeten maaien, dan betekent dat verliezen en hebben we iets niet goed gedaan’, zegt Spijkerman. ‘Gras is voor ons het ideale product om simpel en goedkoop melk te produceren.’
Wie meer wil weten van de passie voor natuurlijk grasland kan het filmpje van Auke Spijkerman bekijken. Klik hier om het filmpje te bekijken.
En verdient hij de titel Beste graslandboer 2019? Stem dan hier op Auke Spijkerman.
Reacties
Hoeveel koeien per perceel ?
Hoeveel koeien per perceel ?
REAGEER