maandag, 28 november, 2016 De hoeveelheid eiwit in het rantsoen en het aantal beweidingsuren hebben sterke invloed op de ammoniakemissie. Dat blijkt uit een studie die Wageningen Livestock Research uitvoerde voor ZuivelNL. De deskstudie toonde aan dat wanneer het aandeel ruw eiwit in het rantsoen toeneemt met 12,5 procent, dit zorgt voor een toename van de ammoniakemissie van 21 procent. Minimaal 720 uren weidegangIn het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is weidegang een maatregel om de ammoniakemissie terug te dringen. Voorwaarde is dat alle melk- en kalfkoeien minimaal 720 uur per jaar worden geweid. Deze maatregel levert een ammoniakemissiereductie van 5 procent op. Maar het bedrijfssysteem, de veebezetting, het melksysteem (wel of geen robot) en de vloerkeuze in de stal zijn uiteindelijk bepalend voor hoe groot de ammoniakemissie daadwerkelijk is. Bij een groter aantal weidedagen daalt de ammoniakemissie, maar dan is het wel verstandig om het eiwitgehalte in het rantsoen in de stal te sturen. Robot versus melkstalMelken met een robot is niet bevorderlijk voor de ammoniakemissie. Doordat de koeien daarvoor regelmatig de stal moeten bezoeken, blijft de vloer vochtig en is er meer emissie dan bij een tweemaal daags bezoek aan de melkstal. Emissiearme vloeren kunnen volgens de onderzoekers lagere emissies realiseren. Klik hier om het onderzoeksrapport te lezen.
0 reacties
|
Ammoniakemissie sturen via weidegang en voeding
De hoeveelheid eiwit in het rantsoen en het aantal beweidingsuren hebben sterke invloed op de ammoniakemissie.
Dat blijkt uit een studie die Wageningen Livestock Research uitvoerde voor ZuivelNL. De deskstudie toonde aan dat wanneer het aandeel ruw eiwit in het rantsoen toeneemt met 12,5 procent, dit zorgt voor een toename van de ammoniakemissie van 21 procent.
Minimaal 720 uren weidegang
In het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is weidegang een maatregel om de ammoniakemissie terug te dringen. Voorwaarde is dat alle melk- en kalfkoeien minimaal 720 uur per jaar worden geweid. Deze maatregel levert een ammoniakemissiereductie van 5 procent op. Maar het bedrijfssysteem, de veebezetting, het melksysteem (wel of geen robot) en de vloerkeuze in de stal zijn uiteindelijk bepalend voor hoe groot de ammoniakemissie daadwerkelijk is. Bij een groter aantal weidedagen daalt de ammoniakemissie, maar dan is het wel verstandig om het eiwitgehalte in het rantsoen in de stal te sturen.
Robot versus melkstal
Melken met een robot is niet bevorderlijk voor de ammoniakemissie. Doordat de koeien daarvoor regelmatig de stal moeten bezoeken, blijft de vloer vochtig en is er meer emissie dan bij een tweemaal daags bezoek aan de melkstal. Emissiearme vloeren kunnen volgens de onderzoekers lagere emissies realiseren.
Klik hier om het onderzoeksrapport te lezen.
REAGEER