woensdag, 27 maart, 2019 Vijf praktijkbedrijven gaan komend groeiseizoen een nieuwe techniek voor de voorspelling van grasgroei testen. Ook een methode voor het bepalen van de grasopname van weidende koeien zal dit jaar worden getoetst in de praktijk. De methodes zijn door onderzoekers van Wageningen Livestock Research ontwikkeld binnen het project Amazing Grazing. Ze werden toe nu toe alleen nog maar ingezet op de proefbedrijven Dairy Campus en VIC Zegveld. Het doel van de praktijkproef is om de technieken verder door te ontwikkelen en geschikt te maken voor de praktijk. De bedrijven liggen verspreid over Nederland en passen weidegang toe. Vijf tot zeven dagen vooruitMet de grasgroeivoorspelling wordt het grasaanbod voor alle percelen voor de komende vijf tot zeven dagen berekend. Dit gebeurt met een rekenmodel dat een aantal gegevens aan elkaar koppelt. Zo wordt rekening gehouden met de locatie, grondsoort, stikstofleverend vermogen en ontwatering, het graslandgebruik (maaien of weiden) en de bemesting. Daarnaast wordt de weersvoorspelling voor de komende week meegenomen. Ten slotte rekent het model met een actuele vochttoestand in de wortelzone, die wordt berekend met het programma BeregeningsSignaal. Ook schatting grasopnameNaast het model voor grasgroeivoorspelling gaan de onderzoekers op vier bedrijven ook een techniek voor grasopnameschatting testen. Deze methode schat de grasopname van weidende koeien. Hierbij wordt gebruikgemaakt van halssensoren die het graasgedrag van koeien vastleggen.
0 reacties
|
Amazing Grazing test voorspelling grasgroei en opname
Vijf praktijkbedrijven gaan komend groeiseizoen een nieuwe techniek voor de voorspelling van grasgroei testen. Ook een methode voor het bepalen van de grasopname van weidende koeien zal dit jaar worden getoetst in de praktijk.
De methodes zijn door onderzoekers van Wageningen Livestock Research ontwikkeld binnen het project Amazing Grazing. Ze werden toe nu toe alleen nog maar ingezet op de proefbedrijven Dairy Campus en VIC Zegveld. Het doel van de praktijkproef is om de technieken verder door te ontwikkelen en geschikt te maken voor de praktijk. De bedrijven liggen verspreid over Nederland en passen weidegang toe.
Vijf tot zeven dagen vooruit
Met de grasgroeivoorspelling wordt het grasaanbod voor alle percelen voor de komende vijf tot zeven dagen berekend. Dit gebeurt met een rekenmodel dat een aantal gegevens aan elkaar koppelt. Zo wordt rekening gehouden met de locatie, grondsoort, stikstofleverend vermogen en ontwatering, het graslandgebruik (maaien of weiden) en de bemesting. Daarnaast wordt de weersvoorspelling voor de komende week meegenomen. Ten slotte rekent het model met een actuele vochttoestand in de wortelzone, die wordt berekend met het programma BeregeningsSignaal.
Ook schatting grasopname
Naast het model voor grasgroeivoorspelling gaan de onderzoekers op vier bedrijven ook een techniek voor grasopnameschatting testen. Deze methode schat de grasopname van weidende koeien. Hierbij wordt gebruikgemaakt van halssensoren die het graasgedrag van koeien vastleggen.
REAGEER