woensdag, 23 juni, 2021 Een geslaagde teelt van veldbonen kan wat voederwaardeopbrengst concurreren met de teelt van gras. Deze conclusie trekt Evert Bosma, specialist Rundvee Ruwvoermanagement, uit diverse praktijkproeven die door Agrifirm het afgelopen jaar zijn met veldbonen zijn uitgevoerd. Opbrengst tot 8,5 ton per hectareDe proeven van 2020 toonden een grote variatie in opbrengsten: van 3 ton tot rond de 8,5 ton bonen per hectare. Daarbij varieerde het eiwitgehalte van 250 tot 300 gram ruw eiwit per kg ds. ‘Acht ton veldbonen met 30 procent ruw eiwit levert daarmee een eiwitopbrengst die vergelijkbaar is met ruim 13 ton gras met 180 gram ruw eiwit’, rekent Bosma voor. Daarbij leveren veldbonen ook nog zetmeel op. Dat gehalte lag in de proeven tussen de 300 en 380 gram per kg ds. Winterveldbonen vorstgevoeligVerschillen in opbrengst worden volgens de teeltspecialist vooral bepaald door verschillen in grondsoort en kwaliteit. Op kleigronden worden over het algemeen hogere opbrengsten gehaald dan op zandgronden. Op de voederwaarde van de bonen blijkt grondsoort minder invloed te hebben. Naast winterveldbonen beproeft Agrifirm ook zomerveldbonen. De opbrengst hiervan is volgens Bosma 500 tot 1000 kg per hectare lager maar de teelt is minder risicovol. Winterveldbonen kunnen veel schade ondervinden van kale vorst, zo is ook dit jaar op diverse locaties gebleken. Teelt vraagt akkerbouwkennisHelemaal rijp voor breder introductie in de praktijk is de teelt van veldbonen nog niet. ‘Maar we komen in de buurt’, aldus Bosma. Hij beschouwt het vlinderbloemige gewas als meest perspectiefrijke alternatieve eiwitgewas. Wel wijst hij erop dat de teelt vraagt om akkerbouwkennis. Ook dit jaar heeft Agrifirm weer verschillende proef- en demovelden aangelegd. Areaal stijgtHet areaal veldbonen in Nederland neemt de laatste jaren gestaag toe, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar werd er 1090 hectare van het vlinderbloemige gewas geteeld, 140 hectare meer dan het jaar ervoor. In 2015 bedroeg het veldbonenareaal nog maar 360 hectare.
0 reacties
|
Agrifirm: ‘Eiwitopbrengst veldbonen benadert die van gras’
Een geslaagde teelt van veldbonen kan wat voederwaardeopbrengst concurreren met de teelt van gras.
Deze conclusie trekt Evert Bosma, specialist Rundvee Ruwvoermanagement, uit diverse praktijkproeven die door Agrifirm het afgelopen jaar zijn met veldbonen zijn uitgevoerd.
Opbrengst tot 8,5 ton per hectare
De proeven van 2020 toonden een grote variatie in opbrengsten: van 3 ton tot rond de 8,5 ton bonen per hectare. Daarbij varieerde het eiwitgehalte van 250 tot 300 gram ruw eiwit per kg ds. ‘Acht ton veldbonen met 30 procent ruw eiwit levert daarmee een eiwitopbrengst die vergelijkbaar is met ruim 13 ton gras met 180 gram ruw eiwit’, rekent Bosma voor. Daarbij leveren veldbonen ook nog zetmeel op. Dat gehalte lag in de proeven tussen de 300 en 380 gram per kg ds.
Winterveldbonen vorstgevoelig
Verschillen in opbrengst worden volgens de teeltspecialist vooral bepaald door verschillen in grondsoort en kwaliteit. Op kleigronden worden over het algemeen hogere opbrengsten gehaald dan op zandgronden. Op de voederwaarde van de bonen blijkt grondsoort minder invloed te hebben. Naast winterveldbonen beproeft Agrifirm ook zomerveldbonen. De opbrengst hiervan is volgens Bosma 500 tot 1000 kg per hectare lager maar de teelt is minder risicovol. Winterveldbonen kunnen veel schade ondervinden van kale vorst, zo is ook dit jaar op diverse locaties gebleken.
Teelt vraagt akkerbouwkennis
Helemaal rijp voor breder introductie in de praktijk is de teelt van veldbonen nog niet. ‘Maar we komen in de buurt’, aldus Bosma. Hij beschouwt het vlinderbloemige gewas als meest perspectiefrijke alternatieve eiwitgewas. Wel wijst hij erop dat de teelt vraagt om akkerbouwkennis. Ook dit jaar heeft Agrifirm weer verschillende proef- en demovelden aangelegd.
Areaal stijgt
Het areaal veldbonen in Nederland neemt de laatste jaren gestaag toe, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar werd er 1090 hectare van het vlinderbloemige gewas geteeld, 140 hectare meer dan het jaar ervoor. In 2015 bedroeg het veldbonenareaal nog maar 360 hectare.
REAGEER