woensdag, 29 september, 2021 Het mooie weer van de afgelopen week heeft gezorgd voor een versnelling van de afrijping van de mais in Vlaanderen. Gemiddeld over alle rassen op alle meetlocaties van het proefveldnetwerk van het Vlaamse Landbouw Centrum voor Voedergewassen (LCV) steeg het percentage droge stof in een week met 4,7 procent. De monsters werden afgelopen donderdag (23 september) verzameld. Gemiddeld 31,6% droge stofDe verschillen in snelheid van afrijping zijn groot. Zo steeg op een aantal proeflocaties het percentage droge stof met 8 tot 9 procent, terwijl dit op andere locaties bleef steken op 2 tot 3 procent. Op de meeste proefvelden lag de toename echter tussen de 4 en 5 procent. Het drogestofpercentage kwam gemiddeld uit op 31,6 procent, maar varieerde globaal tussen de 27 en 42 procent. Op een zeer laat gezaaid proefveld was het drogestofpercentage nog erg laag. Snel loonwerker bellenOp een aantal locaties hadden de vroege rassen op 23 september al het optimale oogsttijdstip bereikt. Op sommige proefvelden was de mais zelfs al overrijp. Volgens het LCV kan voor de actuele stand van zaken nog 2 tot 3 procent bij de gepubliceerde drogestofpercentages worden opgeteld. ‘De mais zal zelfs met wat minder gunstig weer nu niet meer stilvallen bij de afrijping. Op de meeste plaatsen is het nu van groot belang om snel contact op te nemen met de loonwerker. De mais is meestal rijper dan men op het zicht denkt’, aldus het LCV.
0 reacties
|
Afrijping Vlaamse mais in stroomversnelling
Het mooie weer van de afgelopen week heeft gezorgd voor een versnelling van de afrijping van de mais in Vlaanderen.
Gemiddeld over alle rassen op alle meetlocaties van het proefveldnetwerk van het Vlaamse Landbouw Centrum voor Voedergewassen (LCV) steeg het percentage droge stof in een week met 4,7 procent. De monsters werden afgelopen donderdag (23 september) verzameld.
Gemiddeld 31,6% droge stof
De verschillen in snelheid van afrijping zijn groot. Zo steeg op een aantal proeflocaties het percentage droge stof met 8 tot 9 procent, terwijl dit op andere locaties bleef steken op 2 tot 3 procent. Op de meeste proefvelden lag de toename echter tussen de 4 en 5 procent. Het drogestofpercentage kwam gemiddeld uit op 31,6 procent, maar varieerde globaal tussen de 27 en 42 procent. Op een zeer laat gezaaid proefveld was het drogestofpercentage nog erg laag.
Snel loonwerker bellen
Op een aantal locaties hadden de vroege rassen op 23 september al het optimale oogsttijdstip bereikt. Op sommige proefvelden was de mais zelfs al overrijp. Volgens het LCV kan voor de actuele stand van zaken nog 2 tot 3 procent bij de gepubliceerde drogestofpercentages worden opgeteld. ‘De mais zal zelfs met wat minder gunstig weer nu niet meer stilvallen bij de afrijping. Op de meeste plaatsen is het nu van groot belang om snel contact op te nemen met de loonwerker. De mais is meestal rijper dan men op het zicht denkt’, aldus het LCV.
REAGEER