maandag, 16 juli, 2018 Tachtig procent van de gemaakt graskuilen in Nederland bevatte vorig jaar onvoldoende selenium. Dat blijkt uit cijfers van Agrifirm. ‘Het betekent dat veehouders op hun hoede moeten zijn voor seleniumtekorten onder kalveren en koeien’, reageert kenniscoördinator ruwvoerteelt Leo Tjoonk van Agrifirm op de cijfers. Sluimerende verschijnselenSelenium (Se) is belangrijk voor de gezondheid, de uiergezondheid en de vruchtbaarheid van rundvee. Een seleniumtekort kan lang sluimeren onder de veestapel zonder direct zichtbare verschijnselen. ‘Je ziet nogal eens dat de groei, melkproductie of vruchtbaarheid langzaam achteruitgaat zonder directe oorzaak. Meer dan eens blijkt dat seleniumtekort de reden is’, vertelt Tjoonk. Bemesten bij seleniumtekortDe 7400 graskuilen die Agrifirm vorig jaar onderzocht, bevatten gemiddeld 0,085 mg selenium per kg droge stof. Om verse koeien aan voldoende selenium te helpen is minimaal 0,18 mg per kg droge stof nodig en 0,23 mg selenium per kg droge stof in graskuil gewenst. Dit om ook producten als snijmais in het totale rantsoen te kunnen corrigeren. Acht op de tien kuilen blijven onder de norm van 0,23. ‘Als je voor een maaisnede bemest met 200 tot 400 kg meststof met 10 ppm selenium, stijgt het gehalte selenium in de kuil naar ongeveer 0,1 tot 0,2 mg per kg droge stof, afhankelijk van de grondsoort’, zo weet Theo Courtz van kunstmestproducent Yara. Tekorten in vrijwel heel EuropaVoor Courtz zijn de lage seleniumgehalten in de kuilen van 2017 geen verrassing. ‘Vrijwel overal in Europa bevat het gras te weinig selenium om jongvee en melkvee te voorzien in hun behoefte. Dat kun je op stal aanvullen met mineralen door het voer. Of je gaat bemesten. Een voordeel van bemesting is dat selenium door het gras wordt omgezet in organisch selenium. Dat zorgt ervoor dat de koe het selenium beter kan benutten en dat alle dieren een goede basis krijgen.’ In VeeteeltGRAS, als bijlage bijgesloten bij het julinummer van Veeteelt, staat een achtergrondverhaal over het seleniumtekort in graskuilen.
0 reacties
|
Acht op tien kuilen heeft seleniumtekort
![]() |
Tachtig procent van de gemaakt graskuilen in Nederland bevatte vorig jaar onvoldoende selenium. Dat blijkt uit cijfers van Agrifirm.
‘Het betekent dat veehouders op hun hoede moeten zijn voor seleniumtekorten onder kalveren en koeien’, reageert kenniscoördinator ruwvoerteelt Leo Tjoonk van Agrifirm op de cijfers.
Sluimerende verschijnselen
Selenium (Se) is belangrijk voor de gezondheid, de uiergezondheid en de vruchtbaarheid van rundvee. Een seleniumtekort kan lang sluimeren onder de veestapel zonder direct zichtbare verschijnselen. ‘Je ziet nogal eens dat de groei, melkproductie of vruchtbaarheid langzaam achteruitgaat zonder directe oorzaak. Meer dan eens blijkt dat seleniumtekort de reden is’, vertelt Tjoonk.
Bemesten bij seleniumtekort
De 7400 graskuilen die Agrifirm vorig jaar onderzocht, bevatten gemiddeld 0,085 mg selenium per kg droge stof. Om verse koeien aan voldoende selenium te helpen is minimaal 0,18 mg per kg droge stof nodig en 0,23 mg selenium per kg droge stof in graskuil gewenst. Dit om ook producten als snijmais in het totale rantsoen te kunnen corrigeren. Acht op de tien kuilen blijven onder de norm van 0,23.
‘Als je voor een maaisnede bemest met 200 tot 400 kg meststof met 10 ppm selenium, stijgt het gehalte selenium in de kuil naar ongeveer 0,1 tot 0,2 mg per kg droge stof, afhankelijk van de grondsoort’, zo weet Theo Courtz van kunstmestproducent Yara.
Tekorten in vrijwel heel Europa
Voor Courtz zijn de lage seleniumgehalten in de kuilen van 2017 geen verrassing. ‘Vrijwel overal in Europa bevat het gras te weinig selenium om jongvee en melkvee te voorzien in hun behoefte. Dat kun je op stal aanvullen met mineralen door het voer. Of je gaat bemesten. Een voordeel van bemesting is dat selenium door het gras wordt omgezet in organisch selenium. Dat zorgt ervoor dat de koe het selenium beter kan benutten en dat alle dieren een goede basis krijgen.’
In VeeteeltGRAS, als bijlage bijgesloten bij het julinummer van Veeteelt, staat een achtergrondverhaal over het seleniumtekort in graskuilen.
REAGEER