Voeding

Meer kans op pensverzuring in laageiwitrantsoen

Eiwit heeft een bufferend effect in de pens waardoor de kans op pensverzuring toeneemt in een laag eiwitrantsoen
Eiwit heeft een bufferend effect in de pens waardoor de kans op pensverzuring in een laageiwitrantsoen toeneemt

In rantsoenen met een laag aandeel eiwit neemt de kans op pensverzuring toe. Dat stelt Wilfried van Straalen, rundveeonderzoeker van Schothorst Feed Research.

‘Wie minimaal 160 gram eiwit in het rantsoen hanteert, zal gemakkelijk melken zonder veel gezondheidsproblemen bij de koeien’, aldus Van Straalen. ‘Minder eiwit voeren verlaagt de stikstofverliezen. Maar met 150 gram eiwit komen er wel meer uitdagingen', stelt hij.

Eiwit stimuleert productie

Een van die uitdagingen is volgens Van Straalen een grotere kans op pensverzuring.  ‘We zien dat een lager eiwitpercentage in het rantsoen voor metabole stoornissen kan zorgen. Eiwit voeren stimuleert namelijk de melkproductie en voorkomt vervetting bij oudmelkte dieren. Die vervetting heeft effect op de stofwisseling in de lever. Daarnaast heeft eiwit een bufferend effect in de pens waardoor de kans op pensverzuring in een laageiwitrantsoen toeneemt.’

Ook lager eiwit in Duitsland en België 

Dat het verlagen van eiwit in de melkveerantsoenen een typisch Nederlands onderwerp is, is volgens Van Straalen niet juist. ‘Vergis je niet, ook in bepaalde gebieden in Duitsland maken ze er inmiddels werk van om terug te gaan van standaard 170 gram naar 165 gram eiwit. Ook in België zullen de ontwikkelingen rondom stikstofbeleid gevolgen hebben voor het eiwit in het rantsoen. Nederland loopt voorop, maar andere landen gaan volgen', voorspelt hij.

In het aprilnummer van Veeteelt, dat deze week in de brievenbus valt, staat een uitgebreid interview met Wilfried van Straalen.