Voeding

Hoogproductieve koe werd efficiënter, laagproductieve koe minder efficiënt

Energierijke voedermiddelen scoren in het nieuwe vem-systeem iets hogere vem-waarden dan in het oude systeem
Energierijke voedermiddelen scoren in het nieuwe vem-systeem iets hogere vem-waarden dan in het oude systeem

Koeien hebben nu bijna 12 procent minder energie uit voer nodig voor de productie van een kg meetmelk dan 50 jaar geleden. Tegelijkertijd is de onderhoudsbehoefte van melkgevende koeien met 15 procent gestegen.

Hoogproductieve koeien zijn daardoor efficiënter geworden. Laagproductieve koeien juist iets minder efficiënt. Dit valt op te maken uit een publicatie waarin Eurofins Agro een toelichting geeft op de introductie van een nieuwe berekening voor de vem-waarde van voedermiddelen.

Vem-systeem 50 jaar oud

Het systeem voor de berekening van de energie-inhoud van voer in Voeder Eenheid Melk (vem) werd ontwikkeld in 1975. Destijds hadden koeien gemiddeld 442 vem nodig voor de productie van een kg meetmelk. Nu is dat nog maar 390 vem. Dit betekent dat koeien energie uit voer nu bijna 12 procent efficiënter omzetten in melk, vet en eiwit dan vijftig jaar geleden.

Onderhoudsbehoefte 15 procent gestegen

Door selectie en fokkerij produceren koeien nu niet alleen veel meer melk, ze nemen ook veel meer voer op en zijn een stuk groter en zwaarder geworden. De onderhoudsbehoefte van melkgevende koeien is in de afgelopen vijftig jaar met 15 procent gestegen, die voor droogstaande koeien zelfs met 26 procent. Dit komt deels ook doordat koeien in ligboxenstallen meer bewegen. Ook de norm voor de extra energiebehoefte voor beweiding en dracht is verhoogd.

Vem-behoefte hoogproductieve koeien gedaald

Als gevolg van de veranderingen in stofwisseling is de vem-behoefte gestegen voor laagproductieve melkkoeien. Voor hoogproductieve melkkoeien is deze juist iets gedaald. Zo wordt de energiebehoefte van een koe met een productie van 20 kg melk met 4,50% vet en 3,60% eiwit nu geschat op 15.729 vem, waar dat voorheen 15.120 vem was. Dit komt neer op een stijging van 4,0 procent. De energiebehoefte van een koe met een productie van 40 kg melk met 4,00% vet en 3,32% eiwit bedraagt in het nieuwe systeem volgens Eurofins bijna 23.000 vem. Dat is 4,8% minder dan in het oude systeem.

Energierijke voedermiddelen scoren hogere vem

Begin volgend jaar introduceert Eurofins de vem 2022, een nieuwe vem-berekening voor het voederwaarde-onderzoek. De vem 2022 valt voor energierijke voedermiddels wat hoger uit dan de huidige vem. Voor energiearme voedermiddelen is deze juist wat lager.