Voeding

Gemiddeld 8,6 ton opbrengst voor mengteelt winterveldboon en graan

De totaalopbrengsten verschilden tussen de mengsels niet significant. De veldopbrengst liep uiteen van 7,1 tot 5,4 ton per hectare (foto: Inagro)
De totaalopbrengsten verschilden tussen de mengsels niet significant. De veldopbrengst liep uiteen van 7,1 tot 5,4 ton per hectare (foto: Inagro)

Dankzij een zachte winter en een warm groeiseizoen was de mengteelt van winterveldboon met graan in Vlaanderen dit jaar een groot succes.

In biologische veldproeven van onderzoeksinstituut Inagro werd een uitstekende gemiddelde opbrengst van 8,6 ton per hectare gerealiseerd. Het aandeel veldbonen was gemiddeld ruim 60 procent.

Geen verschillen in totaalopbrengst

De onderzoekers combineerden de teelt van winterveldbonen met zes verschillende granen. Ze vonden geen significante verschillen in de totale opbrengst tussen de proefvelden. Wel leken combinaties van winterveldboon met  tarwe en triticale met gemiddeld 9,1 ton per hectare de hoogste opbrengst te realiseren.

Wel variatie in aandeel veldboon

Het aandeel veldbonen in de totale opbrengst varieerde van 7,1 ton per hectare in een combinatie met spelt tot gemiddeld 5,4 ton per hectare in combinaties met triticale, haver en een lang tarweras. Een kort tarweras bleek minder te concurreren met de veldbonen, want in deze combinatie was de veldboonoogst 6,5 ton per hectare.

Mengteelt verhoogt oogstzekerheid

Volgens Inagro heeft een mengteelt van graan en veldboon een aantal voordelen ten opzichte van een zuivere veldboonteelt. Zo zorgt het graan voor een betere onderdrukking van onkruid, meer stevigheid en een groter oogstzekerheid. Het volledige onderzoeksrapport is te downloaden van de site van Inagro.