Fotoserie: met aardappelreststroom naar meer eiwit in de melk

Aardappelen zijn niet alleen goed voor een Hollands agv'tje of een stamppot, het zetmeel en het eiwit van aardappelen worden ook verwerkt in voedingsmiddelen, industriële toepassingen en diervoeding. De hoge energie-inhoud, het hoge gehalte aan bestendig zetmeel en de hoge eiwitkwaliteit verhogen het melkeiwitgehalte van koeien. Maar hoe wordt van een aardappel aardappelpersvezel gemaakt?
Tijdens de campagne verwerkt coöperatie Royal Avebe dagelijks ongeveer 10.000 ton aardappelen. Daarbij ontstaat het voedzame coproduct aardappelpersvezel. De vezels blijven over na het raspen, vermalen, zeven en centrifugeren van de aardappelen. Vroeger gingen de vezels niet in een centrifuge, maar werden ze geperst. Daar komt de naam aardappelpersvezel vandaan.
Jaarlijks levert Avebe zo'n 300.000 ton aardappelpersvezels in Nederland, waarvan 99 procent aan melkveehouders. Royal Avebe en Bonda, dat als een van de distributeurs de verkoop van aardappelpersvezels als veevoeder regelt, geven in de fotoserie hieronder een inkijkje in het hele proces. Quinten den Hertog volgde de weg van aardappelpersvezel en legde het vast.