Door toasten stijgt dve van veldbonen met 30 procent
Een hittebehandeling van veldbonen zorgt voor een fors hogere bestendigheid van eiwit en zetmeel.
Door het zogenaamde ‘toasten’ stijgt de bijdrage die het eigen geteelde krachtvoeder kan leveren aan de invulling van de eiwitbehoefte voor melkvee. Dit blijkt uit onderzoek op het proefcentrum van Inagro in Rumbeke-Beitem.
Ook zetmeel bestendiger
Door toasten steeg het dve-gehalte van een partij veldbonen van 119 naar 156. De oeb daalde van 109 naar 86. Ook het gehalte bestendig zetmeel werd opgetrokken van 118 voor het toasten naar 149 na het toasten.
Mobiele toaster op bezoek
Omdat er in Vlaanderen geen mobiele toaster voorhanden is, laat proefcentrum Inagro dit najaar een mobiele toaster vanuit Frankrijk naar Vlaanderen komen. In het kader van het demonstratieproject ‘Potentieel voor eiwitransitie met veldbonen van lokale teelt’ wordt deze eind september/oktober beschikbaar gesteld voor Vlaamse landbouwers. Toasten kost ongeveer 65 tot 70 euro per ton.
Meer informatie hierover is te vinden op de site van Inagro