Voeding

Deense overheid subsidieert voeradditieven die methaan verlagen

Deense overheid trekt 70 miljoen euro uit om inzet van voeradditieven te stimuleren
De Deense overheid trekt 70 miljoen euro uit om inzet van voeradditieven te stimuleren

De Deense overheid wil de komende jaren 518 miljoen Deense kronen (ongeveer 70 miljoen euro) uittrekken om de inzet te stimuleren van voeradditieven die methaanuitstoot reduceren bij rundvee. 

Het is volgens de Deense tak van persbureau Reuters daarmee het eerste land met een dergelijke maatregel.

Dertig procent methaanreductie

Met deze toezegging verwacht de Deense overheid dat de methaanemissie van de 550.000-koppige Deense melkveestapel in 2030 met 30 procent is gedaald. De overheid heeft zichzelf als doel gesteld dat de methaanuitstoot in het land in 2030 met 70 procent is gedaald ten opzichte van 1990. Volgens de Deense klimaatdenktank Concito is de landbouw voor 30 procent verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen.

In het bericht wordt gewezen op het voeradditief Bovaer van DSM dat methaanreductie mogelijk maakt.

Britse warenhuis 

Ook in Groot-Brittannië komt geld beschikbaar om de methaanuitstoot te reduceren via voeradditieven. Daar heeft warenhuis Marks & Spencer (M&S) 1 miljoen pond (1,2 miljoen euro) toegezegd aan 40 melkveebedrijven om de inzet van voederadditieven te sponsoren. Het gebruik van een voeradditief zou volgens M&S 11.000 ton aan broeikasgas besparen.

Grootschalige pilot door FrieslandCampina

Ook in Nederland zijn er initiatieven om de inzet van voeradditieven te promoten. Zo meldde FrieslandCampina eerder deze maand dat het bedrijf op zoek is naar 600 leden-melkveehouders, waarvoor het de kosten van de inzet van Bovear wil vergoeden.