Versgrasupdate: voorspelde grasgroei blijft uit

Grasgroei blijft achter in gemaaide en bemeste percelen
vrijdag, 16 juni, 2017

De voorspelde grasgroei als gevolg van de regen van vorige week is uitgebleven.

De hoeveelheid regen was in verschillende regio’s onvoldoende voor een maximale groei, zo blijkt uit de grasgroeidata van afgelopen week. Dat gras een tekort aan water heeft, blijkt ook uit de stijging van het percentage droge stof en de daling van de verteringcoëfficiënt.

Zowel op percelen waar de tweede snede gemaaid is, als op percelen waar de tweede snede nog groeide, werd geen maximale groei gerealiseerd.

Grote regionale verschillen

In regio’s waar een tekort is aan water, daalt ook de kwaliteit. Zo daalde het vem-niveau van het gras op de kleigronden in de polder naar 860 en het suikergehalte naar 170 gram per kg droge stof. Daarentegen blijft de kwaliteit van het gras in het veenweidegebied in West-Nederland erg goed met meer dan 1000 vem en een hoog ruweiwitgehalte van 270 gram per kg droge stof. De vochtvoorziening in de bodem draagt er daar ook aan bij dat de voorspelde grasgroei op de veengronden hoog blijft. 

Op de zandgronden in Zuid-Nederland is de voorspelde grasgroei juist door vochttekort niet groot.

 

Week 24

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

verwachte grasgroei
(kg ds/ha/dag)

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei)

21,8

32

57

60

20,7

241

1016

121

85,4

Oost (zand)

18,0

57

98

135

23,0

200

978

133

81,0

N.H./polders (klei)

-

48

91

-

25,0

170

860

107

76,8

West (veen)

16,4

49

79

128

18,2

271

1002

77

83,4

Midden (klei/zand)

17,8

59

98

-

17,0

183

959

114

80,1

Zuid-West (klei)

-

35

-

-

26,8

156

964

194

81,0

Zuid (zand)

18,7

103

-

34

-

-

-

-

-

Drie tips van De Weideman voor een hoger weidesaldo
Koeien kunnen best een flink stuk lopen

Met weidegang is geld te verdienen. Halen koeien per seizoen meer dan 1000 kg droge stof vers gras uit de wei, dan is het saldovoordeel een halve tot een hele euro per 100 kg melk. Met weidepremie erbij hou je anderhalf tot twee euro meer over! Drie gouden tips voor meer saldo uit weiden:

1. Laat de koeien met lekkere trek de weide ingaan: de voergang mag ’s morgens een paar uur leeg zijn.

2. Benut ook de percelen verder van huis. Koeien kunnen best een flink stuk lopen!

3. Ga (eerder) dag en nacht weiden. Daarmee pak je 6 tot 8 uur extra weidegang.

4 reacties


Reacties

Beste Weideman, Met die 3 gouden tips, heeft u ook ervaring hoe dat uitpakt bij Robot melken en weide? Zo ja, dan zou ik daar wel wat meer over willen weten. Zo nee, hoog tijd om daar meer onderzoek naar te doen, eventueel dmv studieclubs door veehouders die dit al doen.

Beste Johannes de Vries, Mijn tips zijn bedoeld voor een beter financieel resultaat en niet per sé voor meer melk. Elke kilogram drogestof die de koeien zelf uit de wei halen is 15 cent goedkoper dan ingekuild gras. De besparing zit in minder loonwerk voor inkuilen en mest uitrijden. En in minder eiwitrijk krachtvoer. Het advies om de voergang (korte tijd) leeg te laten kost veehouders moeite. Het zit er in geramd dat koeien voortdurend voer voor de bek moeten hebben en dat er anders melk wordt ingeleverd. Iers onderzoek laat zien dat koeien die twee keer per dag maar een paar uur weiden en verder niet worden bijgevoerd…in die paar uren net zoveel gras vreten en net zoveel melk produceren als de controlegroep. Verder is de kwaliteit van vers gras altijd beter dan die van ingekuild voer. Het is erg smakelijk en per kg drogestof zit er meer energie en eiwit in (zie de vers gras-analyses!). Binnen de opnamemogelijkheden van een koe krijg je met vers gras de hoogste energie- en eiwitopnames voor elkaar. OK, het weer varieert en het gras varieert. Het vergt meer vakmanschap en aandacht om daarmee om te gaan. Koeien verbruiken meer energie als ze naar een ver perceel moeten lopen, dat klopt. Maar weer is de vraag: staat melk voorop, of staat geld onderaan de streep voorop?

Beste Koos Kooijman, Mooie vraag. Robot en weiden is een extra uitdaging, om het zo in te richten dat de koeien vrijwillig naar de wei gaan en ook vrijwillig terugkomen om zich te laten melken. Op vaste tijden de voergang leeg laten en op vaste tijden vers voer in de stal zijn dingen die regelmaat geven en werken als ‘duwer’ en ‘lokker’ voor de koe. Percelen die ver weg liggen? Misschien bij robotmelken niet zo handig. Ik kan je blij maken: er is een project gedraaid met veehouders en onderzoek naar de beste oplossingen om weiden en robotmelken te combineren. De uitkomsten lees je op de site van Stichting Weidegang: http://stichtingweidegang.nl/robotenweiden.html

REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.