Versgrasupdate: voederwaarden jojoën op en neer

Op dit moment is het eiwit weer erg hoog
donderdag, 8 augustus, 2019

Waar vorige week de voederwaarden ver wegzakten als gevolg van de extreme hitte, herstelt met name het eiwitgehalte zich in diverse gebieden deze week.

‘Eigenlijk is het eiwitgehalte nu weer exceptioneel hoog’, geeft Wilfried van Straalen, onderzoeker bij Schothorst Feed Research, aan.

‘In diverse gebieden is er dit weekend wat regen gevallen en dit heeft direct voor opname van stikstof gezorgd. Deze schommelingen in voederwaarden maken het weiden deze periode, en zeker met dit weer, lastig. Per week en per perceel kunnen de verschillen groot zijn.’

Eerste kroonroest doet intrede

Hoewel er invloeden van het weer zijn, ziet Van Straalen in de versgrascijfers ook een jaarlijks patroon. ‘Rond deze tijd daalt de energiewaarde van het gras en de verteerbaarheid. Ook zien we, waarschijnlijk mede als gevolg van de hittestress, de eerste kroonroest al optreden. En dat heeft weer invloed op de smakelijkheid’, stelt Van Straalen. ‘Maar daarnaast neemt de bestendigheid van het eiwit in het weidegras wel toe. Deze prima eiwitkwaliteit zorgt ervoor dat er nu soms wat kan worden bespaard op bijvoeding van eiwit.’

Sturen op ureum

Door de wekelijkse sterke schommelingen in de voederwaarden van dit moment, adviseert Van Straalen om op bedrijfsniveau het melkureumgehalte in combinatie met de melkproductie goed in de gaten te houden en daarop te sturen. Daarnaast is de kwaliteit van weidegras na een recente derde snede natuurlijk anders dan na een tweede snede waar het gras langdurig heeft stilgestaan. Het is goed om ook daar als veehouder bij voorbaat al op in te spelen.’

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

22

54

-

21,5

175

935

98

78,7

Oost (klei/zand)

-

-

-

26,2

196

900

88

75,1

N.H./polders (klei)

20

45

91

21,2

235

934

54

80,1

West (veen/klei)

-

33

-

18,5

235

931

79

78,9

Midden (klei/zand)

-

43

-

25,5

207

938

107

78,8

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (löss)

-

24

-

20,4

242

1020

110

85,7

Zuid (zand)

-

-

-

19,6

184

908

94

76,5

Tip van De Weideman: Denk groot(s) bij het weiden van veel koeien
Een groot koppel weiden is soms makkelijker

Boer je lekker groot? Denk dan ook groots over weidegang. Weiden met een massa koeien wordt hier net zo gewoon als in Nieuw-Zeeland. Het is in sommige opzichten zelfs makkelijker. Denk maar aan de juiste inschaarlengte bij omweiden. Inscharen bij 2000 kg droge stof is eigenlijk te lang, dus een ‘probleem’ als je 80 of 100 koeien melkt. Maar met 200 van die vreters krijg je makkelijk een hectare van dat gras in één dag schoon! Voor weiden met veel koeien heb ik een paar goede tips:

-  Denk groot(s), stem de maatvoering van dammen, kavelpaden en waterbakken af op de hoeveelheid dieren.
-  Er is veel en vers water nodig. Niet alleen voorraad, ook een snelle toevoer van minstens 20 liter per minuut. Bij drinkbakken moet 10 procent van de koeien tegelijk kunnen drinken.
-  Afhankelijk van de afstand tot de stal moet het koepad voldoende breed zijn. Dicht bij de stal zo’n 5 à 6 meter zelfs.
-  Omweiden? Maak de percelen op maat voor één dag. Elke dag een nieuw perceel is makkelijk plannen en geeft minder vertrapping.
-  Maak het zo dat koeien aan de achterkant het perceel in kunnen en aan de voorkant er weer uit. Dit vermindert de hoeveelheid vertrapping met de helft.
-  Denk groots over grasaanbod. Denk bij omweiden aan 2000 kg droge stof per hectare. Bij Nieuw Nederlands Weiden hou je niet 8 tot 12 centimeter aan, maar blijf je liever in de 10 tot 12 centimeter. Het gras moet ‘de koeien de bek in groeien’.
-  Laat de koeien zelf lopen. Aanduwen en jagen geeft te veel stress (het probleem zit niet bij de achterste koe, maar verder voorin!).
-  Weiden in twee groepen biedt mogelijkheden: de ene groep overdag, de ander ’s nachts. Eerst de hoogproductieve groep en de laagproductieve erachteraan. Of de ene groep etgroen, de andere het gras dat eerder is beweid.

Probeer deze tips maar eens uit en u zult merken dat ook het weiden van een groot koppel koeien prima mogelijk is.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.