Versgrasupdate: voederwaarde keldert door extreme hitte

Op lössgrond nog maar 789 vem in weidegras
donderdag, 1 augustus, 2019

De voederwaarden van het verse weidegras zijn afgelopen week onder invloed van de extreme hitte gezakt als een baksteen. In diverse regio’s haalt de vem-waarde geen 900 meer en is het drogestofpercentage van het gras opgelopen tot maar liefst 26 procent.

‘Ik wist dat het niet meeviel, maar dat de voederwaarden zo laag zijn, verrast mij ook’, vertelt Rob Hermanussen van Voergroep Zuid.

Tot 8 liter melk verloren

Als adviseur in Brabant komt hij de effecten van de droogte en warmte dagelijks tegen. ‘Gemiddeld zijn melkveehouders afgelopen week tussen de 1 en 8 liter melk per koe per dag verloren. Vooral hoogproductieve bedrijven hebben een flinke tik gehad. Dat komt vooral door de hitte, maar ook door de verder teruglopende kwaliteit van het weidegras.’

Door het gebrek aan water vindt er volgens Hermanussen geen transport van nutriënten richting de plant meer plaats en zakken de voederwaarden. Op lössgrond is het helemaal dramatisch en heeft het versgrasmonster nog maar 789 vem en 113 gram ruw eiwit. ‘Dan verliest een droge koe in de wei gewoon conditie. Voor veehouders in de echt droge gebieden is het advies dan ook om de koeien op te stallen of beperkt te weiden.’

Zevende ronde beregenen

Alleen regio’s die wel veel regen hebben gehad of veehouders die veel hebben beregend, beschikken nog over groen gras. ‘Ik heb klanten die al met de zevende ronde beregenen bezig zijn en ook al in april zijn begonnen. Hierdoor houden ze het gras groen en kunnen ze de koeien nog een uur of tien per dag weiden. We waarderen het zeer dat veehouders er zoveel arbeid in steken om nog goed ruwvoer te winnen en de grasmat te behouden. Maar ook daar dalen ondanks het beregenen de voederwaarden nu wel’, vertelt Hermanussen. ‘In deze regio is het droger dan vorig jaar, maar de verschillen tussen provincies en zelf binnen provincies zijn groot.’

Richting hergroei is het in het gebied waarin Hermanussen actief is wachten op regen. Door het gras dan te maaien is er een frisse start te maken en kan er nog een prima weideperiode volgen. Overigens is het aantal uitslagen in de versgrasupdate wat lager dan normaal vanwege de vakantieperiode.

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

24

9

50

-

-

-

-

-

Oost (klei/zand)

-

26b

-

-

-

-

-

-

N.H./polders (klei)

-

48

-

26,6

148

872

125

76,9

West (veen/klei)

21

31

-

18,6

240

900

61

77,2

Midden (klei/zand)

-

53

70

25,5

212

918

93

77,7

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (löss)

-

a

a

26,1

113

789

113

67,9

Zuid (zand)

-

-

-

-

-

-

-

-

Tip van De Weideman: Als jouw gras groener is? Tijdig maaien dan!
Bloeiend gras heeft een herstart nodig

Hoor je bij de gelukkigen die in juni nog een mooie plas regen kregen en in juli hier en daar nog een buitje? Dan is je gras in elk geval nog groen en kun je blijven weiden. De kunst is om vooruit te kijken om straks ook nog smakelijk gras aan te kunnen bieden.

Wacht dus niet op een dikke snede, maar maai in dienst van de beweiding tijdig een aantal percelen als je omweidt, of stripgraast. Of maai het volgende platform, als je Nieuw Nederlands Weiden toepast.

Zomergras maximaal 6 weken oud

Percelen die door droogte in de bloei zijn geschoten hebben sowieso eerst een maaibeurt nodig om een herstart te maken en daar kun je dan ook meteen een groeitrap mee aanbrengen. Over maaien kun je verder de vuistregel onthouden dat het gras bij trage zomergroei niet langer dan zes weken moet blijven staan, omdat het dan te oud wordt.

Kijk wel goed naar de vochttoestand en de weersvoorspelling. Na het maaien droogt de bovenlaag nog sneller uit, omdat de isolerende gewaslaag weg is. Er moet wel vooruitzicht zijn op wat regen na het maaien.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.