Versgrasupdate: veel vem, maar minder ruw eiwit dan vorig jaar

Het voorjaarsgras bevat veel suiker en een hoge vem
Het voorjaarsgras bevat veel suiker en een hoge vem
donderdag, 11 april, 2019

Als gevolg van koude nachten en een beperkte hoeveelheid vocht bevat het verse gras veel suiker, maar minder ruw eiwit dan vorig jaar.

Dankzij het hogere suikergehalte ligt de vem-waarde overal ruim boven de 1000, zo blijkt uit de eerste versgrasupdate van 2019.

Variatie in suiker door grasmatkwaliteit

‘Door de koude nachten verbruikt het gras ’s nachts nauwelijks suiker, terwijl het overdag door de zon wel volop aangemaakt wordt’, zo verduidelijkt Theo van der Weiden, coördinator van Kijk op Gras  bij De Heus Voeders de cijfers.

‘Je ziet wel dat er veel variatie is in suikergehalte. De “opeenstapeling” van suikers in het gewas kan met de regio en temperatuur of grondsoort te maken hebben, maar ook met de kwaliteit van de grasmat. Jonge percelen van maximaal drie, vier jaar oud staan er over het algemeen heel goed voor, terwijl op sommige oudere percelen het grasbestand vanwege de droge zomer van vorig jaar de graskwaliteit minder kan zijn.’

Betere eiwitkwaliteit

Een  rustige grasgroei zal ook het gevolg  zijn van een beperkte hoeveelheid vocht. ‘Door de koude nachten, maar ook door een beperkte vochtvoorraad groeit het gras momenteel niet heel hard. Dit zie je ook terug in het hogere drogestofpercentage, dat ligt op een hoog niveau’, zegt Van der Weiden.

Het vooralsnog uitblijven van de echte grasgroeiexplosie kan volgens hem wel gunstig zijn voor de eiwitkwaliteit. ‘Er kan nu meer bestendig eiwit worden gevormd en dat is  beter te benutten  voor de koe. Maar wees niet ongeduldig dat het gras nog niet zo hard groeit:  het is nog vroeg in het grasseizoen en het is juist ideaal om koeien langer in een mooie weidesnede te laten grazen.

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

-

-

-

17,8

253

1018

127

84,8

Oost (klei/zand)

12

59

-

17,3

236

1065

139

86,9

N.H./Polders (klei)

11

64

-

22,5

201

1084

191

86,5

West (veen/klei)

11

73

20,0

235

1057

151

85,6

Midden (klei/zand)

-

45

-

19,4

246

1045

144

85,8

Zuid-West (klei)

-

25

97

17,0

257

1031

113

85,6

Zuid (löss)

-

-

-

18,6

233

1056

159

86,4

Zuid (zand)

-

37

-

-

-

-

-

-

Tip van De Weideman: ‘Naar buiten met die koeien; gras is nu groen krachtvoer’
Hup, naar buiten met de koeien!

Ongekend droog en ongekend vroeg, dit voorjaar. Als Weideman heb ik me laten verrassen, zo moet ik eerlijk bekennen. Terwijl het toch mijn rol is om te roepen: verras het gras, voor het gras jou verrast. Er staat mooi gras, het is volop aan de groei.

Bijvoeding naar beneden bijstellen

Draagkracht is nergens een probleem. Dus, hup naar buiten met die koeien en lekker weiden. Voer de weidegang maar in een paar dagen op van een paar uur naar acht uur per dag.

De nachten zijn koud, het gras is des te hoger van kwaliteit. Dat willen koeien wel vreten en stel dan wel je bijvoeding flink naar beneden bij. Dan gaan ze pas echt meer gras uit de wei halen. Mijn ervaring is dat veehouders (en adviseurs!) te bang zijn om echt minder te voeren op stal. Maar het gras in de wei is groen krachtvoer. Stuur ze met trek de wei in en het komt goed.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.