Versgrasupdate: Variatie in vem, eiwit stabiel

Op schoongemaaide percelen groeit het gras flink
donderdag, 5 september, 2019

De variatie in het vem-gehalte van het verse gras is binnen de verschillende regio’s groot. Het eiwitgehalte laat juist minder variatie zien, zo blijkt uit de laatste versgrasdata.

‘De variatie bij vem wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de verschillen of percelen wel of niet zijn schoongemaaid’, zo duidt Thomas van Mourik, specialist rundvee bij Rijnvallei Agruniek. ‘Je ziet dat onderscheid ook bij de gehalten droge stof en de verteerbaarheid: daar waar het vem hoog is, is de verteerbaarheid hoog en het drogestofpercentage laag. Dat zijn de schoongemaaide percelen die nu fel groeien dankzij het groeizame weer.’

Ureumgetal kan gaan stijgen

De eiwitwaarden variëren minder en liggen op een normaal niveau. ‘Als gevolg van de regen van deze week kan het onbestendige eiwit en daarmee het ureumgetal in de melk wel gaan stijgen’, aldus Van Mourik. ‘In de stal het rantsoen corrigeren met mais of bijvoorbeeld ontsloten tarwe kan helpen om het eiwit goed te benutten.’

Van Mourik verwacht dat dankzij het kwalitatief goede weidegras de melkproductie nog wel licht kan stijgen. ‘Daarnaast zul je nu zien dat als gevolg van het jaargetijde en de steeds korter wordende dagen de gehalten zullen stijgen.’

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

20

32

37

20,3

222

960

99

81,3

Oost (klei/zand)

-

27

-

23,0

203

927

101

77,4

N.H./Polders (klei)

17

26

37

-

-

-

-

-

West (veen/klei)

-

12

-

20,9

248

935

85

79,1

Midden (klei/zand)

-

28

-

24,7

238

908

97

77,1

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (löss)

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (zand)

-

-

-

18,0

236

1028

138

85,0

Tip van De Weideman: Strooi nog eens (een klein beetje)
Het zijn ideale omstandigheden om nog wat kunstmest te strooien

Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik geniet deze dagen van het frisse wisselvallige weer. Eindelijk is die hitte voorbij en is het fijn weer om lekker door te werken.

Zo denkt je gras er ook over. Er is weer vocht en er valt nog af en toe een buitje. Het zijn ideale omstandigheden om wat kunstmest te geven en dat mag nog tot 15 september.

Bevorder een frisse najaarsnede

Een klein beetje kunstmeststikstof is bevorderlijk voor een frisse snede najaarsgras met meer smaak en iets meer eiwit.  Geef alle percelen die je kunt weiden, daarom nog maar een strooibeurt met zo’n 50 tot 80 kg kas. Dat is al meer dan genoeg.

Percelen waar je recent nog mest hebt uitgereden, kun je beter niet meenemen, anders wordt het te veel en krijg je uitschieters met hoog ureum, ruw eiwit en oeb. Dat hebben we vorig jaar wel gezien. Door de droogte is er sowieso nog veel stikstof in de bodem aanwezig en die komt door mineralisatie de komende tijd ook nog beschikbaar.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.