Versgrasupdate: typisch herfstgras laat zich moeilijk benutten

Typisch herfstgras bevat veel onbestendig eiwit
donderdag, 3 oktober, 2019

De eiwitwaarden van het weidegras zijn verder toegenomen en het drogestofpercentage staat onder druk, zo blijkt uit de versgrasanalyse van deze week.

‘Het is nu typisch herfstgras aan het worden. Het onbestendige eiwit stijgt en de regen zorgen ervoor dat je nu van dat typische slappe gras krijgt’, zo duidt Wilfried van Straalen, rundvee-onderzoeker bij Schothorst Feed Research.

Ureum schiet alle kanten op

‘Op bedrijven waar weidegras nog een aardig deel van het rantsoen uitmaakt, zie je dat het melkureum alle kanten op schiet. Op regenachtige dagen vreten koeien buiten weinig, terwijl op zonnige dagen de koeien er nog best wat van kunnen opnemen. Het is een enorme uitdaging om het rantsoen daar goed op aan te passen.’

Volgens Van Straalen moet bij een hoger aandeel vers gras het rantsoen worden gecorrigeerd met voldoende structuur en energie. ‘De mest kan dun zijn, maar dat is niet het gevolg van pensverzuring, maar van een overaanbod aan onbestendig eiwit. De koe is gewoon gezond. De productie zal wel wat onder druk staan, terwijl de gehalten stijgen. In het najaar stijgen de gehalten altijd, ook bij koeien die volledig op stal zijn.’

Goede najaarskuil maken is een uitdaging

Volgens Van Straalen is het logisch dat veehouders proberen om het huidige grasaanbod nog via weidegang te benutten. ‘Zolang er voldoende draagkracht is, blijft weidegang logisch, omdat het ook niet eenvoudig is om een herfstkuil voldoende droog onder het plastic te krijgen. Het inkuilen vraagt vooraf al specifieke aandacht vanwege het lage drogestofgehalte. Vanwege de overmaat aan eiwit en het gebrek aan suiker zul je al snel inkuilhulpmiddelen moeten toepassen.’

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

16

64

-

16,2

293

996

44

84,1

Oost (klei/zand)

-

56

-

14,1

278

952

48

81,1

N.H./polders (klei)

18

29

-

12,8

230

827

44

73,2

West (veen/klei)

-

-

-

13,3

293

948

46

80,9

Midden (klei/zand)

-

44

-

16,4

273

974

82

81,5

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (löss)

-

26

-

20,9

184

1016

186

83,3

Zuid (zand)

-

-

-

14,6

257

950

43

80,6

Tip van De Weideman: Het moment om door te zaaien

Hoe zou het Malieveld erbij liggen na dat indrukwekkende bezoek van duizend trekkers?

Misschien doet de gemeente Den Haag er verstandig aan het gras maar een doorzaaibeurt te geven. Kijk ook even naar je eigen percelen die daarvoor in aanmerking komen. Heb je meer dan 80 procent goede grassoorten, zoals Engels raaigras, timothee, maar ook klavers, dan hoef je de kosten niet te maken. Zit het aandeel tussen de 50 en 80 procent, dan heeft doorzaaien zin. Bij minder dan 50 procent weer niet: dan kun je beter aan herinzaai denken.

Vocht is dé bepalende factor

Vocht in de grasmat is dé bepalende factor voor een resultaat dat de kosten goed maakt. Vorig jaar is er bijvoorbeeld veel doorgezaaid in september, terwijl het nog te droog was. Er kwam weinig van terecht, door hevige concurrentie met bestaand gras en onkruid. Nu zijn de omstandigheden gunstig. De bodem is warm, er is regen gevallen en voorlopig is de bovengrond goed vochtig. De groei van het bestaande gras is trager dan in het voorjaar, zodat het nieuwe gras daar minder last van heeft. Je helpt een handje door het met koeien en jongvee te beweiden. Dat kan prima en geeft het jonge gras meer licht en ruimte.

De sportveldentruc

Wil je kale plekken repareren, maak daar dan twee werkgangen en rijd de tweede keer diagonaal: een sportveldentruc, die ervoor zorgt dat het bij opkomst eerder sluit. Doorzaaien zorgt ervoor dat onkruid minder kans krijgt en dat je in 2020 alweer vroeg kunt beweiden op een volle graszode.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.