Versgrasupdate: topkwaliteit gras, maar wel vertraagde groei

Diverse bedrijven maaiden een deel van hun gras deze week
vrijdag, 26 april, 2019

Door het aanhoudende vochttekort lag de grasgroei afgelopen week gemiddeld 20 kg droge stof per hectare per dag lager dan vorig jaar.

Wel bleef de kwaliteit uitstekend dankzij hoge waarden voor suiker en vem, zo blijkt uit de cijfers van de versgrasupdate. ‘Door de eerste millimeters regen die nu vallen, zal de groei wel stijgen, maar de hoeveelheid water is nog niet genoeg’, zo stelt Leo Tjoonk, nutritionist bij Agrifirm.

Uitstekende kuilen gewonnen

‘Door het vochttekort neemt het gras weinig stikstof op, waardoor het eiwit lager is dan normaal. De regen zal er nu wel voor zorgen dat de grasplant komende dagen meer onbestendig eiwit zal vormen. Als je wilt maaien, zou je daarom beter even kunnen wachten, zodat de plant tijd krijgt om de opgenomen stikstof om te zetten in meer bestendiger eiwit.’

Veehouders die afgelopen dagen hebben gekuild, hebben volgens Tjoonk ‘uitstekende kwaliteit ruwvoer’ onder het plastic gekregen. ‘Smakelijk gras met veel energie. Ik verwacht toch wel een eiwitgehalte van rond de 170 gram per kilo droge stof. Voor bedrijven met een hoog grasaandeel in het rantsoen zijn dat prima kuilen.’

Vroeg maaien ook goed voor tweede snede

Veel bedrijven maaiden deze week om alvast nieuwe percelen vrij te maken om straks weer te kunnen weiden. Maar extreem vroeg inkuilen heeft nog een voordeel volgens Tjoonk. ‘Vroeg maaien van de eerste snede betekent ook dat straks de tweede snede nog ruimschoots voor het doorschietmoment van het gras plaatsvindt. Dat komt straks de kwaliteit van de tweede snede ook weer ten goede.’      

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

-

77

71

18,7

247

1058

133

86,9

Oost (klei/zand)

-

-

-

17,8

202

1041

142

85,5

N.H./polders (klei)

13

61

66

21,5

191

1027

175

85,4

West (veen/klei)

11

23

90

19,9

221

1057

152

86,5

Midden (klei/zand)

-

68

129

21,4

213

1063

170

86,4

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (löss)

12

-

68

-

-

-

-

-

Zuid (zand)

-

60

-

-

-

-

-

-

Tip van De Weideman: ‘Eerst vocht nodig, dan mest en kunstmest'

Wennen hoor, zo’n kurkdroog voorjaar. Een deel van het land is zo droog dat veehouders inkuilen, om vooral wat te oogsten voordat het gras verschrompelt. Op vochthoudende grond groeit het gras nog en kun je wachten op wat meer tonnen. Weiden gaat nu erg lekker, de koeien vreten het gras goed op.

Houd de kunstmestgift beperkt

Na maaien mag er wat kunstmest op. Het wordt pas benut als er vocht komt, dus hou het beperkt. Weidepercelen waar je nog een nieuwe ronde maakt en standweidepercelen kunnen ook een kleine kunstmestgift gebruiken. Bij standweiden zo’n 50-75 kg kas (15-20 kg zuivere N) en omweidepercelen 30-40 kg N. Ga je de volgende keer maaien, dan naast dierlijke mest 50-60 kg zuivere N geven.

Op percelen die je straks gaat weiden, gebruik je geen dierlijke mest. Koeien eten graag van een schoon bord en met mest verhoog je de besmettingsdruk van salmonella en para-tbc. Zonder vocht komt dierlijke mest voorlopig niet tot zijn recht. Bemest met kleinere giften en meng er 25 tot 50 procent water bij.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.