
Eerder dan vorig jaar staat dit seizoen de smakelijkheid van het verse weidegras onder druk. Hierdoor valt de opname van het verse gras in de praktijk tegen.
‘Als je de huidige versgrascijfers ziet, zou je op basis van de vrij normale eiwit- en suikerwaarden spreken over gemiddeld herfstgras. Maar als gevolg van de groeistress zien we op dit moment vrij veel roest in het gras. Ook het vochtigere weer maakt het gras minder smakelijk’, vertelt Bas Timmer van ABZ Diervoeding.
Volledig stalrantsoen
‘Het beste is nog om zoveel mogelijk kort etgroen aan te bieden, daarvan nemen de koeien nog het meeste op. Maar gemiddeld genomen adviseren we klanten om een volledig winterrantsoen te voeren en alleen het eiwit wat naar beneden te corrigeren. Alles wat de koeien dan buiten nog eten is mooi extra.’
Volgens Timmer namen de koeien vorig jaar om deze tijd door het gunstige weideweer nog meer vers gras op.
De voeradviseur weet echter ook dat het herfstgras er in veel gevallen nu eenmaal staat. ‘Zomerstalvoeren is eigenlijk de beste optie, maar dat is niet voor iedereen te doen. Het mooie weer dat er dit weekend aan lijkt te komen, geeft echter mogelijkheden. Ik zou weer wat oudere weidepercelen schoonmaaien. Dat geeft straks weer etgroen dat de komende weken smakelijk is.’
Iets oplopende suikerwaarden
De versgrascijfers van deze week laten ten opzichte van vorige week zien dat er enkele koude nachten zijn geweest. ‘Vooral in het binnenland zijn de suikergehalten wat gestegen. In de kustregio’s is het suikergehalte nog altijd laag. Maar de regionale verschillen zijn dit jaar door de beschikbaarheid van vocht sowieso heel groot geweest. Misschien wel groter dan andere jaren.’
regio | bodemtemperatuur | grasgroei (kg ds/ha/dag) | grasgroei (kg ds/ha/dag) | ds-gehalte vers gras (%)* | ruw eiwit (g/kg ds)* | vem/kg ds* | suiker (g/kg ds)* | vcos* |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Noord (klei/zand) | - | - | - | 15,7 | 257 | 938 | 69 | 79,4 |
Oost (klei/zand) | - | 50 | - | 21,5 | 219 | 974 | 135 | 79,9 |
N.H./Polders (klei) | 16 | 43 | 48 | - | - | - | - | - |
West (veen/klei) | 16 | 19 | - | 21,2 | 247 | 932 | 92 | 78,6 |
Midden (klei/zand) | - | 38 | - | 22,0 | 186 | 960 | 165 | 80,4 |
Zuid-West (klei) | - | - | - | - | - | - | - | - |
Zuid (löss) | - | 49 | - | 23,3 | 161 | 975 | 178 | 81,0 |
Zuid (zand) | - | - | - | - | - | - | - | - |
Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm (Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (www.kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Voergroep Zuid, Eurofins Agro, Grip op Gras, Groeikracht, KTC Zegveld, Aeres Hogeschool, Amazing Grazing en Precisielandbouw.nl * > 1700 kg ds/hectare

Figuur 1 – Verloop van vem in 2019

Figuur 2 – Verloop van ruw eiwit in 2019

Figuur 3 – Verloop van suikergehalte in 2019

Wat me opvalt, is dat veehouders in het voorjaar en in het najaar de koeien vaak weiden op de percelen het dichtst om de stal heen. Gevolg daarvan is dat daar sneller bossen in staan. Is het bij jou misschien ook zo dat de verderweggelegen percelen op de huiskavel vaker gemaaid zijn? Dan staat daar het lekkere en schone gras.
Misschien kost het wat extra moeite en meer ophaaltijd, maar het is de moeite waard om de koeien daar nu te laten weiden. Een veehouder die dat deed, stond verbaasd: ‘Ze vreten alsof het voorjaar is!’
Ik bedoel maar.

REAGEER