Versgrasupdate: seizoen sluit in stijl af

Het herfstgras is met 250 gram ruw eiwit nog waardevol
vrijdag, 13 oktober, 2017

De laatste ronde versgrasdata van dit jaar laat nog altijd klinkende cijfers zien. Alle grasmonsters bevatten deze week nog meer dan 250 gram ruw eiwit, waardoor weidegras zeker nog van waarde kan zijn in het rantsoen.

Ook de vem-waarden liggen in drie van de vijf regio’s waar afgelopen week nog een monster werd verzameld, boven de 1000 vem. Doordat er de afgelopen periode nog behoorlijk wat land is schoongemaaid, zijn veel veehouders nog in staat om jong weidegras aan te bieden.

Het seizoen sluit met deze voederwaarden in stijl af, aangezien ook de eerste snede van erg goede kwaliteit was. Gemiddeld genomen is er veel en goed gras gewonnen.

Groei loopt verder terug

Ondanks de hoge voederwaarde is aan alles merkbaar dat het seizoen ten einde loopt. Waar vorige week nog 65 tot 80 kilo droge stof groei per hectare per dag werd gerealiseerd, komt de groei nu niet meer tot 40 kilo droge stof. De oorzaak is de dalende lijn die de bodemtemperatuur heeft ingezet.

Grasgroeicijfers van percelen met meer dan 1700 kilo droge stof zijn er niet meer.

Einde dataverzameling

De neerslag van de afgelopen week heeft ervoor gezorgd dat in sommige delen van het land koeien naar binnen zijn gegaan. Hierdoor neemt de hoeveelheid cijfers die in het land worden verzameld, op dit moment snel af. Vandaar dat deze versgrasupdate de laatste van dit grasseizoen is.

In de komende editie van Veeteelt nog een terugblik op het afgelopen groeiseizoen.

Week 41

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

verwachte grasgroei
(kg ds/ha/dag)

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei)

-

-

-

30

-

-

-

-

-

Oost (zand)

12,5

25

-

35

-

-

-

-

-

N.H./Polders (klei)

14,2

33

-

-

11,6

258

882

38

77,7

West (veen)

13,8

21

-

-

11,2

257

981

64

82,5

Midden (klei/zand)

-

38

-

-

14,8

254

1014

110

85,1

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

16,1

255

1004

77

85,2

Zuid (zand)

13,9

27

-

16

16,7

259

1012

106

84,7

Tip van De Weideman: kort en vers weiden tot in november
Slimme logistiek zorgt voor minder vertrapping

Mijn laatste tip voor dit jaar is voor de volhouders die nog tot ver in november dat gratis gegroeide weidegras willen benutten. Het is nu wel lekker weer, maar in de herfst heb je doorgaans met een zachte zode te maken. Vier maatregelen die werken:
1. Dagelijks kort weiden. De voergang moet leeg zijn voor de koeien naar buiten gaan. De koeien vreten dan in een paar uur veel gras en sjouwen minder heen en weer.
2. Dagelijks een verse weide. Zo nemen ze veel op en is er de meeste kans om alle percelen op ‘bijna-winterlengte’ te brengen. Dammen worden minder belast.
3. Splits het koppel in tweeën. De oudmelkte koeien maken al het weidegras op, de hoogproductieve blijven binnen. Het gras moet komende drie weken op.
4. Slimme logistiek van kavelpaden, dammen en percelen. Laat koeien aan de achterkant erin, aan de voorkant eruit. Bijvoorbeeld door langs een kavelpad op meerdere plekken een stuk draad te voorzien van een poortgreep.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.