Versgrasupdate: regen maakt weg vrij voor nieuwe grasgroei

Juist bij weersverandering is grasgroei meten relevant
vrijdag, 30 juni, 2017

De regenval van afgelopen dagen maakt een einde aan een periode van matige grasgroei. Uit de versgrasupdate van week 26 blijkt dat de droogte in de meeste regio’s in Nederland zorgde voor tegenvallende grasgroei- en graskwaliteitcijfers.

‘De grasgroeicijfers zijn afkomstig uit het grasgroeimeetnet Grip op Gras, waarvoor inmiddels 400 veehouders een account hebben’, zo vertelt Marcia Stienezen, graslandonderzoeker bij Wageningen Livestock Research.

Verschillen binnen regio’s

‘Voor het berekenen van de grasgroei zijn gegevens van twee meetperiodes nodig. Om een realistische grasgroei te krijgen is het belangrijk om eens per week een farmwalk uit te voeren en de grashoogte te meten. Bij een verandering in het weer is het verstandig om vaker te meten, omdat de grasgroei je juist dan kan verrassen.’

Stienezen geeft aan dat er grote verschillen in grasgroei per grondsoort en per regio zijn en zelfs binnen regio’s. ‘Die kunnen door een lokale bui worden veroorzaakt, maar ook het management van het bedrijf kan ervoor zorgen dat de grasgroei afwijkt van de gemiddelde cijfers’, aldus Stienezen. ‘De cijfers tonen wel aan dat in regio’s met een duidelijk neerslagtekort, zoals Zuidwest-Nederland en de zandgronden in het oosten, de grasgroei terugliep.’

Volgens Stienezen helpt het meten bij het plannen maken voor weidegang en inkuilen. ‘Zo kun je tijdig sturen met bijvoeding bij een tekort aan gras, of juist een perceel extra maaien. Weten wat er groeit helpt om meer gras in de kuil en in de koe te krijgen van betere kwaliteit.’

Graskwaliteit holt achteruit

De graskwaliteit heeft flink last gehad van de droge periode. Zowel het suiker- als het vem-gehalte zijn sterk gedaald, zo blijkt uit de tabel. Het doorschieten van het gras en de verhouting van het gewas is te zien aan het dalen van de verteringscoëfficiënt. 

Flinke toename Voorspelde grasgroei 

De regenval en daarmee de nieuwe kansen voor grasgroei zijn nog niet in de data verwerkt. De gunstigere groeicijfers worden wel zichtbaar in de voorspelde grasgroei. Voor alle regio’s is deze ten opzichte van vorige week fors toegenomen. De voorspelde grasgroei voor regio Oost en West-Nederland reikt zelfs tot 150 kg droge stof per hectare per dag.

Week 26

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

verwachte grasgroei
(kg ds/ha/dag)

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei)

22,3

38

146

95

16,5

269

949

65

82,4

Oost (zand)

23,3

11

-

147

21,3

231

985

122

82,5

N.H./polders (klei)

19,7

68

94

-

-

-

-

-

-

West (veen)

19,1

35

144

142

17,6

228

963

99

80,9

Midden (klei/zand)

19,0

28

45

-

18,2

233

888

64

76,5

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

27,5

168

938

132

78,6

Zuid (zand)

20,1

26

-

93

-

-

-

-

-

Tip van De Weideman: weiden in gemaaid gras
Weiden in gemaaid gras is in Nieuw-Zeeland heel normaal

Heb je nog geen smakelijk etgroen? Probeer het bij weidepercelen met veel doorgeschoten gras eens op de Nieuw-Zeelandse manier. Door het gras te maaien en er dan meteen de koeien een dag op te weiden. Het ziet er vreemd en rommelig uit, maar de koeien vreten het gewoon op (mits droog). De hergroei voor de volgende snede is weer strak en fris, zonder dat je ingekuild hebt. Maai niet meer dan voor één dag weiden.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.