Versgrasupdate: regen houdt grasgroei aan de gang

Stalvoeren is een optie om het graseiwit te benutten
donderdag, 8 oktober, 2020

Talrijke regenbuien hielden afgelopen week de grasgroei levendig.

Maar het vele water zorgt er ook voor dat de kwaliteit van het gras afneemt, zo blijkt uit de versgrasupdate van deze week.

Grote variatie in regenval

De regionale verschillen in hoeveelheid regen zijn groot. Vooral in West-Nederland en met name in Noord-Holland is er zoveel water gevallen dat het land nauwelijks begaanbaar is en veel koeien noodgedwongen naar binnen zijn gegaan. In delen van Noord-Holland is in de eerste week van oktober al meer dan 100 millimeter water gevallen, terwijl de droge regio’s Twente en de Achterhoek het met minder dan 15 millimeter moesten doen.

Het aantal regio’s waar aan het eind van het grasseizoen het gras nog gemeten en bemonsterd wordt, is deze week beperkt. De beschikbare cijfers laten zien dat door het uitblijven van koude nachten en voldoende mineralisatie in de bodem het gras nog blijft groeien. Het ruweiwitgehalte is erg hoog en het suikergehalte laag. Het vem-gehalte blijft nog redelijk op peil. Er wordt op veel plaatsen al volop op stal bijgevoerd. Daar waar weidegang mogelijk is, wordt dat ingezet om het eiwit uit het najaarsgras nog te benutten. Ook het stalvoeren van vers gras kan eraan bijdragen dat het gras dat nu nog groeit, optimaal ingezet wordt.

Tabel 1 – Bodemtemperatuur, grasgroei en graskwaliteit week 41

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord

-

55

114

15,5

251

957

70

81,3

Oost

-

60

-

12,8

284

957

31

81,6

N.H./polders

13

36

-

-

-

-

-

-

Midden

-

48

-

-

-

-

-

-

Zuid-West

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid-Limburg

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid

-

21

-

-

-

-

-

-

Bio-Noord

-

-

-

-

-

-

-

-

Bio-Oost

-

-

-

-

-

-

-

-

Kwaliteitsverloop van het gras 2020

 

Vem

Ruw eiwit

Suiker

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.