Versgrasupdate: prima kwaliteit, opname is de uitdaging

Het huidige gras heeft een wat hogere eiwitwaarde
Het huidige gras heeft een wat hogere eiwitwaarde
donderdag, 5 augustus, 2021

Wat de kwaliteit van het verse weidegras betreft, is succesvol weiden nu prima mogelijk. De cijfers ontwikkelen zich voor deze tijd van het jaar volgens verwachting, zo geeft Wilfried van Straalen, onderzoeker bij Schothorst Feed Research, aan.

‘Het eiwit is misschien net iets hoger dan de afgelopen jaren en dat zou nog een gevolg kunnen zijn van het koude voorjaar. Er is daardoor meer stikstof pas later in het seizoen vrij gekomen en dat zie je iets in het eiwit. Maar verder heeft het gras ook een heel mooie energiewaarde. Over het algemeen groeit er mooi zomergras met een goede verteerbaarheid, waar je prima van kunt melken.’

Versmering of vertrapping

Meest lastige van dit moment is volgens Van Straalen misschien nog wel de opname. Met af en toe een flinke hoosbui is er sneller kans op versmering of zelfs vertrapping. ‘Hier op de polderklei blijven onze koeien na een flinke bui gewoon een dag binnen en dat zal voor meer gebieden gelden. Zeker het westen heeft afgelopen week behoorlijk regen gehad. Dan is het zaak om de opname van het weidegras goed in de gaten te houden als de koeien buiten zijn.’

Voldoende rustige energie aanbieden

Nu het eiwitgehalte in het verse gras van een behoorlijk niveau is, adviseert Van Straalen om op stal aandacht te hebben voor het aanbod van voldoende rustige energie. ‘We hebben hier ook zo’n late eerste snedekuil liggen en die voeren we op dit moment aan de koeien die niet in een onderzoek mee draaien en weidegang krijgen. Dat wat tragere kuilgras en het huidige weidegras passen heel mooi bij elkaar.’

Gemiddelde groei vlakt af

De regio’s die in de versgrascijfers van deze week wat uit de toon valt zijn Noord-Holland en de Polders, Bio Gelderse klei en Bio Flevoland zeeklei. In deze regio’s is de verteringscoëfficiënt ook wat lager dan in de meeste andere gebieden. Mogelijk dat een wat ouder gewas daar aan bijdraagt. Intussen dalen over de hele linie de grasgroeicijfers wat. Hoewel de groeiomstandigheden nog altijd gunstig zijn, heeft het gras mogelijk zijn explosieve groei voor dit jaar grotendeels gehad.

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord

-

65

114

18,8

197

979

152

82,9

Oost

-

72

91

17,9

217

989

126

82,5

N.H./polders

-

66

107

13,9

215

926

103

79,4

Midden

17

36

61

17,8

225

973

113

81,7

Zuid-West

20

12

94

-

-

-

-

-

Zuid-Limburg

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid

-

33

-

17,0

226

963

117

81,1

Bio Friese zandgrond**

-

-

-

18,3

195

980

144

82

Bio Gelderse klei**

-

-

-

19,2

206

916

100

78,3

Bio Drentse zandgrond

-

-

-

11,3

227

970

70

81,7

Bio Flevoland zeeklei

-

-

-

15,2

184

914

95

78,9

Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm (Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Voergroep Zuid, Eurofins Agro, Grip op Gras, Groeikracht, KTC Zegveld, Aeres Hogeschool, LNV-programma Integraal Aanpakken en Wageningen Livestock Research. Data biologische bedrijven met ** afkomstig van De Heus (kijkopgras.nl). Data van biologische bedrijven zonder ** afkomstig van LNV-programma Integraal aanpakken.

* > 1700 kg ds/hectare

Kwaliteitsverloop van het gras 2021

 

Vem

Verloop van de vem-waarde in grasseizoen 2021

Ruw eiwit

Verloop het ruw eiwit in grasseizoen 2021

Suiker

Verloop van het suiker in grasseizoen 2021

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.