Versgrasupdate: pas op voor overschatting grasopname

De opname van vers gras wordt vaak overschat
vrijdag, 22 juni, 2018

Met het teruglopen van de kwaliteit van het weidegras daalt ook de hoeveelheid vers gras die koeien opnemen in de weide.

Voldoende bijsturing via het rantsoen op stal is daarom nu erg belangrijk. Dat is de reactie van Wilfried van Straalen, onderzoeker rundvee bij Schothorst Feed Research, op de grasgroeicijfers van deze week. ‘De vuistregel is dat per uur weidegang een koe 1 kg droge stof uit vers gras opneemt. In een eigen onderzoek van vorig jaar haalden onze koeien dat niet. Bij vijf uur weidegang kwamen ze tot 3 tot 5 kg droge stof, bij tien uur weidegang haalden ze maximaal 6 tot 8 kg droge stof uit weidegang. De grasopname uit de weide wordt vaak overschat.’

Melkproductie onder druk

De grasopname in het land is volgens Van Straalen sterk afhankelijk van het voeraanbod op stal. ‘Dit zorgt wel voor een extra uitdaging. Het beperkt voeren op stal zorgt voor een hogere versgrasopname in het land. Maar dan ben je nog afhankelijker van de kwaliteit en smakelijkheid, waardoor de melkproductie mogelijk onder druk komt te staan.'

Wispelturige graskwaliteit

Van Straalen noemt de huidige graskwaliteit ‘wispelturig’. ‘Je ziet veel variatie per regio. Uit ons onderzoek zagen we zelfs binnen ons bedrijf de nodige variatie in graskwaliteit van week tot week. Het weer, de bemesting, de bodem, het management: er zijn veel factoren die groei en kwaliteit bepalen.’ De samenstelling laat zich volgens Van Straalen niet eenvoudig sturen. ‘De graskwaliteit is medebepalend voor de grasopname. In het voorjaar lukt het vaak nog wel met de opname, maar naarmate het seizoen vordert, wordt dat steeds lastiger. Het komt nu aan op vakmanschap: schaar niet te laat in en houd de groei goed in de gaten. De melkveehouders die het weiden echt goed in de vingers hebben, komen nu bovendrijven.’

Week 25

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

verwachte grasgroei
(kg ds/ha/dag)

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

-

47

-

89

17,8

218

904

105

78,0

Oost (zand)

17,4

46

-

-

18,2

215

917

105

78,2

N.H./polders (klei)

19,3

23

-

-

17,3

216

833

50

74,4

West (veen)

18,3

34

-

87

15,2

210

925

108

78,9

Midden (klei/zand)

-

40

134

-

17,8

233

977

127

81,7

Zuid-West (klei)

19,8

24

-

-

20,4

167

984

183

82,6

Zuid (löss)

-

-

-

-

15,2

269

1000

108

85,0

Zuid (zand)

-

33

-

48

20,4

250

-

159

84,8

* gras > 1700 kg droge stof per ha

Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm ( Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (www.kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Eurofins Agro, Grip op Gras, KTC Zegveld, Amazing Grazing en Precisielandbouw 2.0

 

Tip van De Weideman: drie knoppen om bij te sturen bij krap grasaanbod
Het neerslagekort loop verder op

Er mag dan hier en daar regen zijn gevallen, het blijft (te) droog. Met de voorspellingen voor volgende week wordt het er niet beter op. De grasgroei is lager en dat vergt aanpassingen in de beweiding. Terwijl er normaal gemiddeld zo’n 50 kg droge stof per dag bijgroeit, kan dat bij droogte dalen naar 30 kg (zie de cijfers van deze week: 24 tot 47 kg droge stof). Even een sigarendoosberekening: ben je met 120 melkkoeien aan het Nieuw Nederlands Weiden op vijf percelen van 2,5 hectare, dan scheelt dat 50 kg bijgroei per dag. Je rouleert in vijf dagen, dus er staat 250 kg droge stof minder in het perceel waar je aan toe bent. Dat is 2 kg droge stof per koe.

Extra perceel toevoegen

Om dit op te vangen heb je drie knoppen om aan te draaien. Ben je net aan een nieuw platform toe op etgroen van de tweede snede, voeg er dan een extra perceel aan toe: van vier naar vijf, of van vijf naar zes percelen. Met een dag extra bijgroei vang je het tekort (bijna) op. Pas je omweiden toe, dan heb je ook meer percelen nodig in je weideplatform.

Extra bijvoeding

Een tweede knop om aan te draaien, is de bijvoeding op stal. Laat je het grasaanbod onveranderd, dan moet er dus 2 kg droge stof bij. Is normaal de voergang ruim op tijd leeg, dan mogen de koeien nu wat langer doorvreten op stal en gaan ze met minder trek de wei in. Bij warmte is het nog een idee om het voer in twee beurten te geven, zodat het verser is en er minder broeiende resten liggen.

Minder uren weidegang

Tijdelijk minder uren weiden is je derde knop om bij te sturen. Gemiddeld nemen koeien 1 kg droge stof op per uur weidegang.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.