Versgrasupdate: ook kwaliteit weidegras verbreekt records

Smakelijkheid wordt de grote uitdaging na regen
vrijdag, 3 augustus, 2018

Niet alleen het weer en het neerslagtekort breken op dit moment records, ook weidegras kan moeiteloos in dat rijtje mee.

‘Een NDF-verteerbaarheid van 63,8 procent in een weidesnede van 900 kilo droge stof heb ik in 30 jaar nog nooit gezien’, vertelt veevoeradviseur Richard Snoek van De Samenwerking uit Haastrecht. ‘Op de plekken waar nog gras staat, is het in ieder geval heel taai gras. De kwaliteit is minder dan een matige kuil.’ In de regio Noord-Holland/Polders bevat het weidegras deze week zelfs 36 procent drogestof.

Ook krachtvoer aanvullen

Het aantal plaatsen waar deze week het nemen van een versgrasmonster mogelijk was, is nog verder gedaald, doordat er simpelweg geen gras meer is. Snoek ervaart dat er vanwege het beperkte grasaanbod op vrijwel alle bedrijven wat ruwvoer betreft een volledig stalrantsoen wordt gevoerd. ‘Maar dikwijls vergeten veehouders het krachtvoer ook naar een “winterniveau” op te schroeven. Het gevolg is dat de melkproductie dan nu echt begint terug te lopen, omdat koeien energie tekort komen. Het advies is dan ookk om het krachtvoerniveau te verhogen met krachtvoer, droge grondstoffen of natte bijproducten.’

Eerst schoonmaaien, dan weiden

Overigens vreest Snoek dat de koeien voorlopig nog wel even op een stalrantsoen blijven. ‘Voor er een fatsoenlijke snede gras staat, als het snel goed gaat regenen, is het minimaal half september. Bovendien adviseren we veehouders dikwijls om de eerste snede na de droogte maar te gaan maaien’, stelt Snoek. De afgelopen periode hebben koeien volgens Snoek veel mest achtergelaten op de percelen omdat er al maanden op wordt beweid. Daarnaast zal er bij een weersomslag nog veel mest uitgereden worden. ‘De koeien zullen in het eerste weidegras nadat het goed is gaan regenen echt geen schik hebben. Smakelijkheid wordt de grote uitdaging. Daarom kan schoonmaaien en pas daarna weer starten met weiden, eventueel op een deel van de percelen, het overwegen waard zijn.’

Week 31

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

verwachte grasgroei
(kg ds/ha/dag)

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

-

16

-

40

27,9

151

899

147

75,1

Oost (zand)

21

11

-

-

-

-

-

-

-

N.H./polders (klei)

-

-

-

-

36,0

158

760

77

68,2

West (veen)

24

16

-

50

26,8

223

893

84

75,8

Midden (klei/zand)

-

8

-

-

20,3

230

925

61

77,9

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (löss)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (zand)

-

11

-

25

-

-

-

-

-

* gras > 1700 kg droge stof per ha

Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm ( Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (www.kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Eurofins Agro, Grip op Gras, KTC Zegveld,  Aeres Hogeschool, Amazing Grazing en Precisielandbouw.nl

Weidemantip: Wat moet je nou met de mest?
Bemest na regen hooguit 10 tot 20 kuub per hectare

Mest is wel hèt dilemma van dit moment. Ik kan het niet leuker maken: zolang er geen regen valt, kun je niks. Met berijding maak je het gras kapot, omdat het breekt. En de mest maakt korsten die agressief zijn voor je gras en de smaak verslechteren. Dus: zolang er geen water is, heeft drijfmest (willen) uitrijden geen zin.

Augustus is net begonnen en laten we er vooreerst vanuit gaan dat er in elk geval nog één keer een kans komt om een ronde mest uit te rijden. Komt er wat extra tijd om uit te rijden, dan wordt die kans een stuk groter. Ga dan niet ineens 30 kuub per hectare uitrijden, maar maximaal 10 tot 20 kuub per hectare. Meer kan het gras echt niet benutten. En met die hoeveelheid produceer je een week of vier tot zes later najaarsgras waar nog een goede snede van valt te maaien. En dan is het al oktober...

Voeg een kwart of de helft water toe bij de mest. Dat is vriendelijker voor het gras en het komt eerder bij de wortels, waardoor het sneller en beter wordt benut.

Mestopslag te huur?

Een enkeling zal het geluk hebben van een ruime mestopslag, dan is het mogelijk om de mest in het volgende voorjaar te benutten. Een andere optie is opslag huren of mest afvoeren. Dat is helaas prijzig, je moet een beetje geluk hebben met een akkerbouwer die het kan aanwenden op tarweland bijvoorbeeld.

Komt er regen, dan kun je een paar weken later ook weer weiden. Op gras waar je gaat weiden, rijd je geen mest uit, maar dien je enkel een kleine kunstmestgift toe. Die lijkt me wel nodig om het gras weer lekker op te starten. En ook dat kan (helaas) pas als er eerst wat regen is gevallen.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.