Versgrasupdate: normale kwaliteit weer terug in gras

Droogteplekken in het grasland zijn nu overal zichtbaar
donderdag, 11 juli, 2019

Na de bovengemiddelde kwaliteit van het voorjaarsgras lijkt de kwaliteit van het gras zich momenteel te normaliseren.

‘Gemiddeld 940 vem en 180 tot 200 ruw eiwit zijn uitslagen die horen bij de zomer’, zo vertelt Theo van der Weiden, coördinator van Kijk op Gras bij De Heus Voeders. ‘De gemiddelde kwaliteit samen met het huidige aanbod van het gras zorgen er wel voor dat de melkproductie onder druk staat. Koeien moeten er veel meer voor doen om voldoende gras op te nemen. Het gras is minder smakelijk, er staat minder en de kwaliteit is teruggelopen. Daarom is het belangrijk om de pensvulling goed in de gaten te houden en de verwachtingen van wat de koe daadwerkelijk in het land opneemt, niet te overschatten’, aldus Van der Weiden. ‘Als je de melkproductie op niveau wilt houden, dan moet je eigenlijk een compleet rantsoen bijvoeren. Als je alleen mais bijvoert, ontkom je er eigenlijk niet aan om ook eiwit aan te vullen.’

Grondwaterpeil te ver weg

De grasgroei ligt in de meeste delen van Nederland stil, al zijn er wel flinke regionale verschillen. ‘Het vocht moet echt van boven komen, het grondwaterpeil zit inmiddels te ver weg voor de grasplant. Maar als er al iets aan regen valt deze dagen, dan heeft het meeste gras dat water nodig om te herstellen. Groeien komt pas later’, aldus Van der Weiden. ‘Sommige bedrijven kiezen ervoor om op te stallen omdat er geen gras meer is. Als er nog wel wat groeit, dan zijn dat van die groene puntjes. Dat is dan wel pittig gras. Daar kan je rekening mee houden door een structuurbron in de vorm van wat hooi bij te voeren.’

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

18

28

-

21,8

188

931

151

79,3

Oost (klei/zand)

-

13

-

19,7

202

988

129

82,6

N.H./polders (klei)

16

21

-

16,0

196

935

120

80,4

West (veen/klei)

18

28

-

20,9

225

976

130

82,2

Midden (klei/zand)

-

53

98

23,8

190

943

149

80,1

Zuid-West (klei)

-

-

-

26,5

159

903

156

76,8

Zuid (löss)

-

0

0

19,7

175

971

144

81,0

Zuid (zand)

-

-

-

21,7

200

1039

176

85,0

Tip van De Weideman: Het geluk van klaver
Klaver wortelt dieper en blijft daardoor langer groen

Vooral waar het droog is op zandgronden, zie je af en toe percelen die duidelijk groener blijven. Goede kans dat er dan rode of witte klaver in staat. Klavers wortelen dieper en kunnen beter tegen droogte. In kruidenrijk grasland zie je hetzelfde effect. Er zitten behalve verschillende klavers nog een paar soorten in die dieper wortelen, zoals smalle weegbree en cichorei. Mooi meegenomen.

En er zijn meer redenen om bij inzaai te overwegen een deel klaver mee te zaaien. Het wonderlijke plantje bindt stikstof uit de lucht en zorgt bij een klaveraandeel van 20 procent voor 100 kg extra stikstof in de zode.

Het gras snoept daarvan mee, groeit beter door en heeft daardoor ook minder last van roest in het najaar. Een gras-klavermengsel is smakelijker en heeft een hogere voederwaarde. Koeien bleken in proeven 1 kg droge stof meer op te nemen van een gras-klavermengsel en gaven 1,4 kg meetmelk extra.

Rode of witte klaver

Voor weidegras is een mengsel met witte klaver geschikt, op maaipercelen kun je vooral goed met rode klaver werken. Maar je ziet voor maaien en weiden ook wel beide in één mengsel, ze vullen elkaar aan.

Op veengrond wil klaver niet goed gedijen en voor alle andere gronden geldt dat de pH goed moet zijn (> 5,5-6), het organischestofgehalte niet te hoog en de ontwatering in orde. Het is verstandig om in te zaaien voor eind september, daarna is de opkomst van klaver minder vlot.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.