Versgrasupdate: minder droge stof en verhouting van weidegras

Weidegras bevat nu een lager drogestof percentage
donderdag, 9 mei, 2019

Als gevolg van een lager percentage droge stof en verdere verhouting van het gras staat de melkproductie van weidende koeien iets onder druk.

‘Het dogestofpercentage is door regen en door de groei van het gras momenteel vijf procent lager dan een paar weken geleden’, zo weet Coen van Sterkenburg, rundvee- en ruwvoermanagementspecialist bij AgruniekRijnvallei. ‘Dat betekent dat koeien meer moeten doen voor dezelfde drogestofopname. Ook wordt het gras ouder en treedt er meer verhouting op. Dat zie je terug in de verteringcoëfficiënt. Onderweg merk je dat de koeien dan ook net even minder makkelijk produceren dan afgelopen weken’, zegt hij.

Gras blijft smakelijk

Toch is het volgens Van Sterkenburg een perfect voorjaar tot nu toe voor weidegang. ‘Het gras is en blijft smakelijk en dat verwacht ik ook van de tweede snede die nu op veel plaatsen al aan het groeien is. De nachten zijn nog altijd koud, waardoor het suikergehalte hoog blijft.’ Dat het eiwitgehalte in het weidegras iets achterblijft, heeft volgens Van Sterkenburg ook te maken met het bemestingsmoment. ‘Het weidegras raakt steeds verder bij het bemestingsmoment vandaan. Daardoor is het logisch dat het eiwitgehalte daalt. Op sommige bedrijven is het zinvol om het rantsoen daarom te optimaliseren met een eiwitcomponent.’

Laatste maaisnede van minimaal 4 ton droge stof

Volgende week lijkt het mooi weer te worden om het laatste deel van de eerste snede te  gaan maaien. ‘Ik verwacht dat op veel percelen daar wel ruim 4 ton droge stof op staat’, aldus Van Sterkenburg.‘De hergroei zal wat minder snel gaan, maar het is nog vroeg in het seizoen. Omdat de doorschietdatum nog niet in zicht is, verwacht ik dat de kwaliteit ook nog wel goed zal zijn.’   

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

-

73

98

15,8

216

997

149

83,2

Oost (klei/zand)

10

27

64

16,7

181

1008

181

83,5

N.H./Polders (klei)

10

33

52

19,9

178

968

181

81,1

West (veen/klei)

10

27

-

17,5

184

1012

198

83,3

Midden (klei/zand)

-

57

104

19,8

202

1022

188

84,0

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (löss)

-

-

-

17,5

142

973

177

81,5

Zuid (zand)

-

-

-

-

-

-

-

-

Tip van De Weideman: ‘Ga bijvoeren bij te weinig grasaanbod’
Het etgroen is nog niet overal lang genoeg om te beweiden

Het gras staat te klappertanden, zo koud is het, vooral ’s nachts. De pas gemaaide percelen blijven erg wit en ik zie ze hier en daar zelfs wat rood/bruin worden. Toch bijzonder voor deze tijd van het jaar.

Ben je aan het omweiden of stripgrazen, dan is het belangrijk dat je een mooi regelmatig aanbod hebt voor de komende drie weken. Heb je meerdere keren gemaaid, dan heb je groeitrappen en ben je nu flexibel. Heb je te veel tegelijk gemaaid, dan wordt dat lastig. Ga zonodig een extra ronde weiden over je eerder gebruikte percelen.

Niet te kaal gaan weiden

Een valkuil bij weinig grasgroei is dat je te grote oppervlaktes geeft en die kaal gaat weiden. Je kunt beter de dagelijkse oppervlakte voor weiden gelijk houden en tijdelijk meer gaan bijvoeren. Zo hou je de groeitrappen in stand en kom je makkelijker weer in het ritme als het gras weer groeit.

Bij omweiden/stripgrazen is het de kunst altijd één ronde vooruit te kijken qua grasaanbod, maaien voor beweiding en behouden van groeitrappen. Een feedwedge kan daarbij een handig hulpmiddel zijn.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.