Versgrasupdate: maximale verschillen in kwaliteit gras

Een malse weidesnede is alleen in regio West te vinden
donderdag, 25 juli, 2019

De onderlinge verschillen in de kwaliteit van het verse weidegras zijn deze week bijzonder groot. De oorzaak hiervan is wel of geen regen. Het weidegras in regio West is met ruim 250 gram ruw eiwit en meer dan 82 procent verteerbaarheid van hoge kwaliteit.

‘Aan de andere kans zien we in regio Zuid en Oost uitslagen met 140 gram ruw eiwit en een verteerbaarheid van ruim 75 procent. Dat is een wereld van verschil. In die gebieden zonder regen is het gras verhout, daalt de voederwaarde steeds verder en daarmee ook de opname’, schetst Bas Timmer van ABZ Diervoeding de versgrassituatie van deze week.

Tien punten hoger ureum

In regio West, waar Timmer werkzaam is, ziet hij de effecten van regen soms heel duidelijk. ‘Er zijn veehouders bij wie afgelopen weekend flink regen is gevallen en sindsdien het ureum 10 punten is gestegen. Het advies is daarom ook als er bijvoorbeeld komend weekend regen valt en het gras nog niet verhout is, om daar met extra energie in het rantsoen op in te spelen. Is het gras verhout, dan zal het effect langzamer optreden.’

Daar waar door regen mooi etgroen staat, adviseert Timmer de koeien zoveel mogelijk gras af te laten grazen. ‘De koeien kunnen met ingekuilde derde en vierde snede met dit soort eiwitpercentages toch veel minder dan bij opname als vers weidegras.’

Onweersbuien zorgen voor verschillen

Voor de regio’s waar het langdurig droog is en de kwaliteit van het weidegras steeds verder terugloopt, is het wachten op regen. ‘Het mooiste is om het verhoute gras kort voor de regen te maaien. Maar komt de regen niet, dan raak je natuurlijk nog verder achterop.’

De grote verschillen in kwaliteit van het weidegras leren volgens Timmer eens te meer dat het belangrijk blijft de omstandigheden op het eigen bedrijf te beoordelen en daar op in te spelen. ‘Zeker met flinke onweersbuien na het warme weer kunnen de omstandigheden twee kilometer verderop alweer heel anders zijn.’

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

18

53

86

21,1

224

970

109

81,0

Oost (klei/zand)

-

44b

79b

23,9

213

935

95

78,1

N.H./Polders (klei)

21

79

117

19,6

170

900

108

78,7

West (veen/klei)

21

39

-

18,8

253

977

86

82,2

Midden (klei/zand)

-

50

-

22,8

222

965

114

81,6

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (löss)

-

a

a

23,9

140

902

157

75,8

Zuid (zand)

-

-

-

21,8

185

966

140

80,6

Tip van De Weideman: Te droog? Time-out dan maar
Als het gras kraakt, moet het rust hebben

De regen in juni en het beetje dat nog viel in juli is niet eerlijk verdeeld. In deze bloedhete week een tip voor het gortdroge deel waar het gras alweer geel kleurt. Volgende week heb ik dan weer wat voor de gelukkigen met (nog) groeiend gras.

De zomer begint voor een deel van het land dezelfde trekjes te krijgen als die van vorig jaar. Je zag de bijgroei al steeds verder afnemen en als het amper meer de moeite waard is, adviseer ik een time-out: tijdelijk opstallen en over een tijdje de weidegang weer opstarten.

Maak planning voor rentree

Het kan ook zo droog worden dat het gras kraakt en dat is zeker een moment om het maar met rust te laten. Het enige wat dat gras nodig heeft, is vocht.

Ga je helemaal op stalrantsoen over, zet voor jezelf dan toch een week in de planning waarin je de koeien weer wilt gaan weiden. Komt er vocht en is er een blok te maaien, dan kun je anderhalve week later weer op 10-12 cm gras rekenen om het weiden weer op te starten. Zeker met Nieuw Nederlands Weiden gaat dat eenvoudig en ben je zo weer in je ritme.

Je zag het vorig jaar: op enig moment was er weer voldoende vocht en kwam er nog heel veel smakelijk najaarsgras. Daar kun je nog zeker twee maanden op weiden en dat is de beste en meest economische benutting van najaarsgras.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.