Versgrasupdate: lastig melken van eiwitrijk najaarsgras

Drogestofopname uit herfstgras valt niet mee
vrijdag, 28 september, 2018

Het valt niet mee om de melkproductie op niveau te houden wanneer weidegras nog een belangrijk onderdeel is van het rantsoen.

‘De vem-waarden zijn nog best goed en het eiwitgehalte is zelfs erg hoog, maar toch zie je dat je op stal flink moet bijvoeren om de productie op peil te houden’, zo constateert Ronald Beukeboom, specialist rundveevoeding bij De Samenwerking.
Hij wijst het lage drogestofgehalte aan als een van de oorzaken. ‘Het gras bevat veel blad en is vochtig. Koeien moeten flink hun best doen om een aantal kilo’s droge stof bij elkaar te grazen. Als de smaak van het gras dan wat tegenvalt, dan valt de drogestofopname niet mee.’

Herfstgras nat inkuilen

Volgens Beukeboom is het de uitdaging voor komende jaren om het eiwitrijke herfstgras goed te benutten. ‘Wanneer het lukt om met eiwit uit dit gras de aangekochte soja te vervangen, dan werkt dat enorm door in de KringloopWijzer.’ Hij zag veehouders afgelopen week mooi herfstgras maaien en relatief nat inkuilen met een inkuilmiddel, maar hij zag ook veehouders die kwalitatief minder gras zo droog mogelijk in een plastic baal stoppen. ‘Dat relatief vochtige gras is dan toch smakelijk en kun je komende winter inzetten naast een kuil met minder eiwit.’

Grasmat aardig hersteld van de droogte

Beukeboom verwacht dat het eiwitgehalte komende weken nog wel hoog blijft en het suikergehalte onder het gemiddelde. ‘Het hoge eiwitgehalte zit het suikergehalte in de weg. Het gras zal vanwege nawerking van de stikstof in de bodem nog wel wat blijven groeien. De grasmat heeft zich gelukkig aardig hersteld van de droogte. Wie zo nu en dan nog een stuk schoonmaait, kan op deze percelen komende weken nog prima blijven weiden.’

Week 39

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

verwachte grasgroei
(kg ds/ha/dag)

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

-

-

-

99

17,9

276

967

65

81,7

Oost (zand)

-

30

-

-

19,4

260

976

71

81,7

N.H./polders (klei)

16,0

20

-

-

13,5

221

909

81

78,6

West (veen)

14,0

26

-

-

14,4

276

928

52

79,4

Midden (klei/zand)

-

25

-

-

12,3

259

941

64

79,6

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

21,4

193

982

138

82

Zuid (löss)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (zand)

-

21

-

15

20,5

271

1017

92

85

* gras > 1700 kg droge stof per ha

Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm ( Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (www.kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Eurofins Agro, Grip op Gras, KTC Zegveld, Aeres Hogeschool, Amazing Grazing en Precisielandbouw.nl

Weidemantip: Gebruik jongvee niet als weilandbloter
Het is tijd om kalveren binnen te halen

Loopt er jongvee buiten? Het zijn ideale opvreters van het najaarsgras, zeg ik altijd. Maar als je nog kalveren buiten hebt, is het verstandig die nu binnen te halen. Check ze goed en laat een mestmonster onderzoeken bij je dierenarts, om te zien of een behandeling voor maagdarmwormen en/of longwormen nodig is.

Weerstand tegen worminfecties

De pinken kunnen langer buiten blijven, maar houd vooral dieren die het eerste jaar buiten lopen, goed in de gaten. Groeien ze en zijn ze lekker in conditie? Hoor je ze hoesten? Ze hebben nog geen optimale weerstand tegen worminfecties.
Oudere pinken die voor het tweede jaar buiten zijn, kun je wel laten lopen tot het voor de grasmat niet meer kan. Maar hier en daar zie ik pinken op gazonnetjes lopen waar ze echt niet meer van groeien. Ze kunnen restgras van de koeien best aan, maar gebruik ze liever niet als weilandbloters. Geef ze met regelmaat een nieuw stuk waar ze voldoende gras voor de bek hebben, dan blijven ze groeien. 

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.