Versgrasupdate: kwaliteit van het gras fors beter dankzij regen

De kwaliteit van het gras is nu uitstekend
donderdag, 15 augustus, 2019

De regen van afgelopen dagen doet het gras enorm goed: de kwaliteit verbetert snel en ook de grasgroei is weer flink op gang gekomen.

‘Vergeleken met vorig jaar is de dip in de groei en de kwaliteit van het gras minder diep en minder lang. De regen die zorgt voor herstel, is ook twee weken eerder dan vorig jaar’, zo analyseert Leo Tjoonk, nutritionist rundvee bij Agrifirm de cijfers. ‘De bodemtemperatuur is hoog en dankzij het vocht komt de mineralisatie snel op gang. Het kan dan hard gaan in een paar weken tijd, zowel in groei als in kwaliteit.’

Voorzichtig met bemesting

Vanwege die mineralisatie waarschuwt Tjoonk om voorzichtig te zijn met de stikstofbemesting. ‘Voor de maaipercelen is een gift van 10 tot 15 kubieke meter mest per hectare prima, maar bedenk dat er ook nog meststoffen op kunnen liggen die door de droogte nauwelijks iets hebben gedaan.’

Ureumgetal als stuurmiddel

Het gras dat er nu groeit, is volgens Tjoonk van uitstekende kwaliteit. ‘Het eiwit is bestendig en kwalitatief heel goed te benutten voor de koe. Ik verwacht dat het ureumgetal zelfs wat kan gaan dalen.’ Tjoonk adviseert dan ook om het ureumgetal als stuurmiddel te gebruiken om het rantsoen te optimaliseren. ‘Ga wat sturen met een krachtvoer of ruwvoer met een laag eiwitniveau, want dit is het moment om het eiwit dat op het land groeit, maximaal te benutten. Je krijgt nu te maken met een tweede periode van kwalitatief prima etgroen. Als je schone weiden kunt aanbieden, is dit de periode dat je het percentage eiwit van eigen land positief kunt beïnvloeden.’

 

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

19

62

-

21,3

220

941

76

79,1

Oost (klei/zand)

-

-

-

-

-

-

-

-

N.H./Polders (klei)

18

40

-

-

-

-

-

-

West (veen/klei)

19

27

-

18,4

268

958

64

80,7

Midden (klei/zand)

-

50

-

20,6

216

981

94

82,2

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (löss)

-

49

-

19,7

246

975

79

81,5

Zuid (zand)

-

-

-

-

-

-

-

-

Tip van De Weideman: Kweek kwellen
Kweek is de lachende derde in droge weilanden

Fijn dat er weer regen valt en het gras weer groen is, of wordt.  Het valt me wel weer op dat kweek de lachende derde is in veel verdroogde weilanden. Dankzij vertakte en diepe wortels. Het brengt me op de tip om je grasland eens goed te inspecteren, vooral om te zien hoe het staat met het aandeel kweek in de zode.

Is het veel, dan heb je een paar opties. De eerste is: kweek bestrijden met koeien! Uit onderzoek weten we dat kweek zich sneller uitbreidt bij alleen maaien en het juist moeilijker krijgt als je het perceel beweidt. Dus hoe vaker je zo’n perceel dit najaar en komend jaar beweidt en hoe korter je het gras dan afweidt, hoe beter je kweek kwelt. Kweek helemaal kwijtraken met grazen zal wellicht niet lukken.

Grasland vernieuwen zonder te spuiten

Staat kweek verdeeld over het hele perceel, dan is het bij een kweekaandeel van 20 tot 25 procent of meer beter en lonend om het perceel te vernieuwen. Staat het in haarden, dan is dat al vanaf 10 tot 15 procent kweekaandeel het geval.

Over enkele jaren mag je waarschijnlijk niet meer doodspuiten met het bekende, maar inmiddels omstreden glyfosaat. Wellicht kun je alvast eens proberen grasland te vernieuwen zonder spuiten. Je freest de zode en voert een hoofdgrondbewerking uit, maar wacht dan met zaaien. Wekelijks leg je met een cultivator de wortels bloot om ze uit te laten drogen. Ga maar eens bij biologische collega’s te rade die het van de mechanische aanpak moeten hebben.

Weer een andere optie is het grasland in het voorjaar te scheuren om er eerst twee jaar iets anders op te verbouwen als dat kan, bijvoorbeeld aardappels of mais.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.