Versgrasupdate: kunst om najaarsgras te benutten

Het is de uitdaging dat koeien diep blijven grazen
vrijdag, 6 oktober, 2017

De kwaliteit van het weidegras is op papier nog altijd goed, maar nu is het de kunst om het najaarsgras goed te benutten.

Ronald Beukeboom, rundveespecialist bij De Samenwerking, reageert op de jongste versgrascijfers. Volgens hem is het in de nazomer de uitdaging dat de weidende koe voldoende diep blijft grazen.

‘In de puntjes van het gras zit het eiwit, meer onder in de grasstengel zit de suiker. Wanneer het gras nu iets te lang is en het vochtig is, ruikt het gras minder fris en vreet de koe alleen de toppen van het gras en krijgt ze onvoldoende energie binnen. Daar moet je dan in het rantsoen op stal wel rekening mee houden’, aldus Beukeboom.

‘Als je deze maand nog serieus wilt blijven weiden, moet je eigenlijk nog een keer maaien om straks smakelijk gras te kunnen aanbieden.’

Goed weideseizoen in 2017

Beukeboom blikt al voorzichtig terug op grasseizoen 2017. ‘Het was een goed weideseizoen met een vroege zomerdip door de droogte in juni. Maar in juli zat de groei er weer in en veel veehouders zijn de groeidip snel te boven gekomen. De kwaliteit van het gras was goed en zeker de veehouders die voldoende bleven maaien in dienst van de beweiding, hebben goed kunnen melken van het verse gras.’

Beukeboom ziet wel dat er nu aan het eind van het seizoen steeds meer uitdagingen komen bij weidegang. ‘De ondergrond is nog best droog, maar de bovenste laag wordt wel nat en snel papperig. Vertrapping van de zode ligt op de loer. De tip is dan om de perceelsingangen vanaf het pad te verplaatsen en koeien vaker om te weiden op grotere percelen.’

Week 40

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

verwachte grasgroei
(kg ds/ha/dag)

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei)

15,0

37

-

38

-

-

-

-

-

Oost (zand)

15,0

80

-

35

15,4

263

968

59

81,9

N.H./Polders (klei)

14,6

67

-

-

16,0

249

892

49

78,7

West (veen)

14,8

31

-

-

16,2

241

971

73

82,0

Midden (klei/zand)

15,6

65

89

-

13,1

243

962

58

82,8

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (zand)

16,0

30

-

19

-

-

-

-

-

Tip van De Weideman: investeer in draagkracht percelen
Het loont om aandacht te besteden aan ontwatering

Met dit wisselvallige weer valt het verschil in draagkracht tussen percelen op. Op hogere percelen met een betere afwatering kun je langer weiden zonder schade. Bij onderzoek bleek dat de grens tussen doorlopen of wegzakken van een koeienhoef ligt bij een draagkracht van 7 kg/cm2. Op onderzochte percelen met onderwaterdrainage bleef de draagkracht drie weken langer boven die grens dan op percelen zonder drainage. De waarde van die extra dagen is groot!

Investeringen in betere ontwatering verdien je terug door een hogere grasbenutting. Het is dan ook lonend om materiaal en uren te besteden aan verbetering van eindbuizen, kapotte duikers en dichtgelopen greppels.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.