Versgrasupdate: groeiexplosie en meer eiwit

Regen zorgt voor groeizame omstandigheden
vrijdag, 21 juni, 2019

Dankzij de regenval groeit het gras momenteel erg hard en de vrijkomende stikstof zorgt voor meer eiwit in het gras. Dat blijkt uit de grascijfers van deze week.

‘Het gras groeit explosief. De grasgroei is één keer zo hoog dan twee weken geleden’, zo analyseert Ronald Beukeboom, adviseur rundvee bij De Samenwerking. ‘De lagere ureumcijfers in de melk van dit voorjaar zijn nu wel achter de rug, omdat er meer eiwit in het gras zit. De melkproductie blijft aardig op peil, maar het eiwitgehalte in de melk vlakt wel af.’

Grondwaterpeil eindelijk op juiste hoogte

Het gras is wel aan het verhouten, zo laat ook de verteringscoëfficiënt zien. ‘Er wordt nu wel eens geweid in percelen met meer dan 2500 kg droge stof. Dat gras is eigenlijk daarvoor dikwijls te grof’, aldus Beukeboom. In West-Nederland volgt De Samenwerking de watervoorraad in de bodem via pijlbuizen in percelen klei op veengrond. ‘Tot drie weken geleden daalde het grondwaterpeil met 1 centimeter per dag. Maar in juni hebben we inmiddels al 100 millimeter gehad en voor het eerst dit jaar lijkt de watervoorraad in de bodem weer op peil. De bovenlaag lijkt nu wat nat, maar de ondergrond is eindelijk perfect. Ik verwacht daarom dat we komende weken de groei er goed in houden.’

Om de vijf weken maaien

Met voldoende vocht en meststoffen in de bodem lijkt er, in tegenstelling tot vorig jaar, een prima derde snede te groeien. ‘Wanneer je probeert om steeds om de vijf weken te maaien, dan blijf je de verhouting van het gras voor, behoud je een goede kuilkwaliteit en kun je prima weidesneden blijven aanbieden’, besluit Beukeboom.

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

17

-

-

16,9

190

968

124

80,9

Oost (klei/zand)

-

55

-

19,7

178

973

151

80,7

N.H./polders (klei)

18

73

156

22,0

115

858

125

73,5

West (veen/klei)

16

49

92

17,5

222

967

99

81,1

Midden (klei/zand)

-

111

141

18,0

206

949

114

79,4

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (löss)

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (zand)

-

-

-

-

-

-

-

-

Tip van De Weideman: ‘Schoonmaaien en afvoeren beste recept voor goed weiden'
Schoonmaaien van weidepercelen

Momenteel is weiden even lastig met behoorlijk veel bloeiend gras in de wei. Ik raad het af om met de weidebloter te gaan opschonen. Grof gezegd: bloten is kloten, je versmeert vooral en de resten verteren slecht. Maaien en droog inkuilen of hooien werkt beter en de hergroei is heel vlot.

In de weidepercelen moet je nu bij bloei even je verlies nemen. Vang het op door wat meer bij te voeren en geef prioriteit aan maatregelen om het land op te schonen en te zorgen dat je over twee à drie weken weer vers weidegras hebt.

Kijk goed hoe het gras ervoor staat

Het bloeiende gras is taaier, minder smakelijk en heeft veel minder voederwaarde. Daarbij zorgen de groeiomstandigheden er nu nog eens voor dat het suikergehalte wat lager is, dus er is nog wat smaakverlies. Ga wel even in het land kijken hoe het ervoor staat: wat voor gras staat er tussen de bossen en de bloeiende aren? Bossen en aren zijn géén aanbod, het gras ertussen vaak wel. Schat het feitelijke grasaanbod visueel nog eens goed in. Stem daar je bijvoeding op af, maar hou als regel aan dat je onder deze omstandigheden niet te veel kunt dwingen.

Eén troost: als je nu de boel schoonmaait, zal het gras daarna niet meer bloeien, daar ben je voor de rest van de zomer vanaf.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.