Versgrasupdate: gras blijft smakelijk, ondanks de hitte

Koeien hadden deze week last van de warmte
donderdag, 27 juni, 2019

De kwaliteit van het gras is ondanks de hitte van afgelopen dagen op peil gebleven.

Vooral in gebieden waar afgelopen weken nog voldoende regen is gevallen, is de grasgroei nog prima en zorgt etgroen voor smakelijk gras.

‘Het is groeizaam weer, maar in mijn werkregio Noord-Holland is in juni dan ook 100 millimeter water gevallen’, zo vertelt Jelle Vink, melkveeadviseur bij ForFarmers. ‘Het suikergehalte is prima en daardoor het vem voor de tijd van het jaar ook. Regen en hoge temepaturen zorgen voor oplopende eiwitwaarden.’ Wel zijn er sterke regionale verschillen te zien in de versgrasdata.

Suikerrijk avondgras

Vink zag dat deze week de koeien flink last hadden op dagen dat het ver boven de 30 graden Celsius was. ‘De voeropname liep terug, koeien hadden het moeilijk met ademhalen en stonden daardoor vaak te “pompen” ’, constateerde Vink.

Gelukkig was de hitte van korte duur en namen veel boeren maatregelen. ‘Weiden in de avond en nacht bijvoorbeeld. In de avond bevat het gras meer suiker, waardoor het smakelijker is. Ook is het dan koeler, waardoor je de voeropname stimuleert.’

Lager vetgehalte

De melkproductie stond onder druk als gevolg van de hitte, en vooral in het vetgehalte was een daling zichtbaar, aldus Vink. ‘Zorg dat er voldoende drinkwater is en smakelijk voer. Gelukkig groeit er nu best aardig gras op de percelen die afgelopen weken zijn schoongemaaid. Dat is in elk geval smakelijk gras. Vergelijk dat maar eens met vorig jaar rondom deze periode: toen groeide er echt geen derde snede, laat staan kwaliteitsgras.’ 

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

-

-

-

19,8

188

982

107

82,6

Oost (klei/zand)

-

47

-

27,0

156

930

131

78,2

N.H./Polders (klei)

24

9

90

-

-

-

-

-

West (veen/klei)

19

32

106

20,7

164

930

144

78,4

Midden (klei/zand)

-

70

136

19,3

298

1016

107

85,3

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (löss)

-

77

157

-

-

-

-

-

Zuid (zand)

-

-

-

20,3

176

984

152

82,1

Tip van De Weideman: ‘Vrijlaten én stiekem de weg wijzen’
Automatisch melken en weiden is balanceren

Automatisch melken en weiden is balanceren. Aan de ene kant heeft de koe de vrije keuze: blijf ik liggen, laat ik me melken, ga ik naar het voerhek of lokt het gras buiten? Aan de andere kant kun je haar stiekem tóch de weg wijzen. Aan de basis staat de opvoeding: ze moet als kalf en pink al ervaring hebben opgedaan met het buitenleven en gras vreten om een goede weidekoe te zijn.

Draaien aan de knoppen van bijvoeding

Het tweede is een vast ritme. Dat breng je het mooist op gang met iedere dag vers weidegras vanaf het vroege voorjaar. Ze leert ze dat de wandeling naar het groene krachtvoer de moeite waard is.

Stiekem de weg wijzen doe je vervolgens met twee dingen: zorgen voor een voortdurend smakelijk aanbod in de wei en draaien aan de knoppen van de bijvoeding. Is er 10 kg droge stof te halen in de wei, geef dan ook niet meer dan 5 kg droge stof aan het voerhek. Dat zal minstens een uur voor de koeien de wei in mogen al leeg moeten zijn.

Lopen naar het groene goud

Het weiden kan in de zomer even lastig zijn, als er veel bloeiend gras in de wei staat. Dan krijgen de koeien toch weer duidelijk voorkeur voor het vreten in de stal. Heb je wel redelijk smakelijk en kwalitatief goed gras in de wei, wees dan niet te beroerd ze een beetje te dwingen met de bijvoeding.

Geef ze genoeg uren weidetoegang. Als de laatste koe drie uur na de eerste koe de wei in gaat, dan moet die ook voldoende uren buiten kunnen zijn om de bedoelde 6, of 8 of 10 kg droge stof uit gras op te nemen. Ga je naar bijna dag en nacht weiden, maak er dan twee perioden van en geef ze een nieuwe strook bij stripgrazen, of een extra perceel als je Nieuw Nederlands Weiden toepast. Dan hou je de loop op het groene goud in de wei er nog beter in!

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.