
Het zonnige en droge weer zorgt ervoor dat de verhouding tussen eiwit en suiker in het etgroen extreme vormen aanneemt.
Dat blijkt uit de versgrasanalyses van deze week. ‘Zoveel suiker en zo weinig eiwit in voorjaarsgras, dat heb ik nog niet eerder gezien’, zo duidt Wilfried van Straalen, hoofd rundvee-onderzoeker bij Schothorst Feed Research de cijfers. ‘Zeker de gegevens uit de polders, waar wij ons onderzoeksbedrijf hebben, zijn met meer dan 300 gram suiker en amper 100 gram ruw eiwit, echt extreem te noemen.’
Corrigeren rantsoen voor optimalisatie
De koeien zullen vanwege het hoge suikergehalte het gras graag eten, maar het lage eiwit zal wel gevolgen hebben. De melkproductie blijft achter en het ureumgetal daalt, stelt Van Straalen. ‘Voor een optimale productie en eiwitefficiëntie moet je kunnen blijven corrigeren in het rantsoen. Dit is een duidelijk voorbeeld daarvan. Normaal gesproken bevat etgroen voldoende eiwit en moet je corrigeren met energie, maar nu heb je juist een eiwitaanvulling nodig’, zo wijst hij naar de eiwitmaatregelingen die de minister de sector wil opleggen. Omdat koeien houden van een zo constant mogelijk rantsoen adviseert hij om een goed basisrantsoen in de stal te geven, met daarbij deze week aandacht voor voldoende eiwit.
Geen kans op pensverzuring
Het hoge suikergehalte wordt volgens Van Straalen veroorzaakt door de droge, zonnige omstandigheden waaronder het gras nu groeit. ‘Vorige week had je bovendien koude nachten, waardoor het suiker dat overdag is gevormd, ’s nacht nauwelijks gebruikt wordt om bijvoorbeeld eiwit aan te maken.’
Bang dat het hoge suikergehalte zorgt voor pensverzuring is Van Straalen niet. ‘Van weidegras wordt maar weinig melkzuur aangemaakt. Je ziet eigenlijk niet snel pensverzuring bij koeien die volop weidegras opnemen. Een laag melkvetgehalte komt wel voor in het weideseizoen. Maar dat kan door verschillende oorzaken komen zoals specifieke onverzadigde vetzuren in vers gras of een hoge pensfermentatie.’
Tabel 1 – Bodemtemperatuur, grasgroei en graskwaliteit week 21
regio | bodemtemperatuur | grasgroei (kg ds/ha/dag) | grasgroei (kg ds/ha/dag) | ds-gehalte vers gras (%)* | ruw eiwit (g/kg ds)* | vem/kg ds* | suiker (g/kg ds)* | vcos* |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Noord | 14 | 39 | 107 | 24,1 | 149 | 1033 | 245 | 85,2 |
Oost | 18 | 23 | - | 23,8 | 196 | 1061 | 208 | 86,7 |
N.H./polders | 18 | 46 | 126 | 28,8 | 102 | 1016 | 306 | 84,2 |
Midden | 15 | 25 | 71 | 23,0 | 193 | 1055 | 217 | 86,2 |
Zuid-West | 15 | 15 | 116 | 21,6 | 183 | 1066 | 200 | 87,5 |
Zuid-Limburg | - | - | - | - | - | - | - | - |
Zuid | - | 17 | 56 | 22,7 | 158 | 1036 | 216 | 84,8 |
Bio-Noord | 12 | - | - | 23,2 | 162 | 1055 | 269 | 86,5 |
Bio-Oost | - | - | - | 28,7 | 133 | 966 | 190 | 81,7 |
Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm (Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Voergroep Zuid, Eurofins Agro, Grip op Gras, Groeikracht, KTC Zegveld, Aeres Hogeschool, Amazing Grazing, PPS Disac en * > 1700 kg ds/hectare
Wageningen Livestock Research. Data biologische bedrijven afkomstig van De Heus (Kijkopgras.nl)
Reacties
Melk wordt betaald op oa %vet
Lage eiwit gehalte in gras m
Als men nu dit eens doortrekt
REAGEER