Versgrasupdate: extreem hoog eiwit- en laag suikergehalte

Ureumgehalte kan nu flink oplopen bij weidegang
vrijdag, 24 augustus, 2018

Eiwitwaarden van meer dan 300 gram per kg droge stof en lage suikergehalten typeren de kwaliteit van het gras van deze week.

De grasgroei is weer voldoende hersteld, zodat er in nagenoeg alle regio’s versgrasmonsters genomen konden worden. ‘Een hoog eiwitgehalte in najaarsgras hoort bij het seizoen, maar het eiwit is nu wel extreem hoog’, zo duidt Jan Rozeboom, nutritionist bij ABZ Diervoeding. ‘Door de regenval is de mineralisatie in de bodem snel op gang gekomen, waardoor stikstof omgezet wordt in eiwit. De suiker die wordt gevormd, gebruikt het gras voor plantgroei.’

Pas op voor vergiftiging

Vanwege het gebrek aan energie in vers gras is bijvoeren met bijvoorbeeld snijmais, perspulp of geplet graan wenselijk. ‘Als je nu volop gaat weiden, dan loopt het ureumgehalte snel op vanwege het hoge aandeel onbestendig eiwit. Dat moet je echt compenseren, anders ben je de koeien aan het vergiftigen. Dat is levensgevaarlijk’, aldus Rozeboom.

Geen stengelgroei meer

Bijvoeren is ook noodzakelijk vanwege gebrek aan structuur. ‘Gras vormt na de langste dag van het jaar nauwelijks meer stengel. Gras bestaat nu vooral uit blad. Structuur aanvullen in het rantsoen is nu wel een aandachtspunt’, vertelt Rozeboom. ‘Maar het goede nieuws is dat het gras hard groeit. Ik verwacht dat er zeker nog een keer gemaaid kan worden en wellicht in sommige regio’s nog wel twee keer.’

Week 34

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

verwachte grasgroei
(kg ds/ha/dag)

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

-

-

-

58

14,9

319

941

18

80,1

Oost (zand)

18,6

49

-

-

18,3

244

913

47

77,6

N.H./Polders (klei)

21,0

43

-

-

20,0

272

949

64

80,7

West (veen)

21,6

19

-

111

21,6

269

876

37

74,8

Midden (klei/zand)

-

20

-

-

18,3

314

902

27

77,4

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (löss)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (zand)

-

70

-

40

20,1

260

937

72

79,6

* gras > 1700 kg droge stof per ha

Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm ( Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (www.kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Eurofins Agro, Grip op Gras, KTC Zegveld,  Aeres Hogeschool, Amazing Grazing en Precisielandbouw.nl

Weidemantip: kweek bestrijden met beweiden
Bij weiden krijgt kweek het moeilijker

Kweek is wonderlijk spul. Het kan dankzij de bekende vertakte en lange wortels prima tegen droogte en is als eerste bij een beetje regen weer flink aan het groeien.

In een jong stadium is de voederwaarde en opname van kweek nog redelijk. Als het langer wordt dan 10 tot 12 centimeter, is het blad scherper en harder, dus minder smakelijk. Kweek groeit vaak boven het andere gras uit, wat het moeilijk maakt om een goed inschaar- of maaimoment te bepalen.

Staat kweek verdeeld over het hele perceel, dan is het bij een kweekaandeel van 20 procent of meer beter en lonend om het perceel te vernieuwen. Heeft het perceel kweek in haarden, dan is dat al vanaf 10 procent kweekaandeel het geval.

Kweek breidt uit bij alleen maaien

Bij alleen maaien breidt kweek zich sneller uit, bij weiden krijgt kweek het moeilijker. Het groeipunt zit hoog en wordt mee afgevreten door de koeien. Je kunt dus kweek bestrijden met koeien weiden!

Hoe vaker je zo’n perceel dit najaar beweidt en hoe korter je het gras dan afweidt, hoe meer je kweek op z’n kop geeft. Nou past dat niet helemaal in de aanpak van Nieuw Nederlands Weiden, want daarbij wil je het gras niet korter dan 8 centimeter laten afweiden. Dat zal net voldoende zijn om kweek in bedwang te houden. Met omweiden kun je zo’n perceel extra kort laten afvreten. Wellicht nemen de koeien dan iets minder vers gras op, pas de bijvoeding dan dus aan.

Herinzaaien

Ga je een perceel herinzaaien, dan is doodspuiten noodzakelijk om echt van kweek af te komen. Voor een goed effect moet kweek dan aan de groei zijn en minimaal 10 centimeter lang.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.