Versgrasupdate: extreem hoog drogestofpercentage in vers gras

Het gras was binnen 24 uur droog genoeg om te kuilen
donderdag, 4 juli, 2019

Met 21 tot ruim 24 procent is het drogestofgehalte van het weidegras momenteel hoog. Dat blijkt uit de gegevens van de versgrasupdate.

‘Het drogestofpercentage is extreem hoog. Je zag het ook deze week bij het maaien. Binnen 24 uur was het gras droog genoeg om te kuilen’, zo vertelt Coen van Sterkenburg, rundveespecialist bij AgruniekRijnvallei. Opvallend is volgens Van Sterkenburg de verteringscoëfficiënt. ‘Het droge gras hoort bij de tijd van het jaar; het land is droog en het gras kan snel gaan bloeien. Maar de kwaliteit blijft nog steeds wel verrassend goed. De gehalten aan vem en eiwit zijn nog prima.’

Jong gras aanbieden

Van Sterkenburg merkt dat de melkproductie nog op peil blijft, mits er voldoende wordt bijgevoerd op stal. ‘Het is nu de uitdaging dat je wel voldoende voeropname blijft houden. Door de droogte groeit het gras niet hard meer en op dagen dat het erg warm is, wordt er weinig gegraasd. Zorg daarom in elk geval dat het gras smakelijk blijft door het jong aan te bieden. Als het in de aar schiet, kun je het beter maaien.’

Voeren van voorjaarskuil

Er zijn al veehouders gestart met het voeren van de voorjaarskuil, maar omdat deze vaak jong is gemaaid en vaak wel 1000 vem bevat, is dit volgens Van Sterkenburg niet het meest geschikte voer naast weidegras. ‘Iets grover gras zou naast het jonge weidegras beter passen. Je zou ook kunnen kiezen om wat geplette gerst te voeren voor wat extra energie’, zo adviseert hij.

De gehalten in de melk komen wel wat onder druk te staan. ‘Maar ook dat is een normaal gegeven: in de maanden juli en augustus is het vetgehalte als gevolg van daglengtes het laagst.’

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

21

88

107

-

-

-

-

-

Oost (klei/zand)

-

38

-

24,3

195

963

118

80,2

N.H./polders (klei)

18

68

-

23,0

204

960

129

83,0

West (veen/klei)

20

42

-

21,1

192

939

112

79,1

Midden (klei/zand)

-

54

81

22,5

180

985

149

82,2

Zuid-West (klei)

-

-

-

22,5

176

987

153

83,0

Zuid (löss)

-

0

44

-

-

-

-

-

Zuid (zand)

-

-

-

-

-

-

-

-

Tip van De Weideman: ‘Beregenen om weidegang op gang te houden'
Gras schiet minder snel door dankzij beregenen

Wordt het weer zo’n droge zomer? Gelukkig viel er in juni wat regen, maar het is per regio nogal verschillend. Met beregenen hou je gras in droge tijden groen en fris en blijft de groei een klein beetje op gang.

Een volledige maaisnede gras de grond uit regenen is vaak niet te doen. Maar beregenen om je weidegang op gang te houden, heeft zeker zin en op droogtegevoelige zandgronden kan het uit!

Moet je dus kiezen waar je beperkte capaciteit inzet, geef je weideplatform dan voorrang. De topjes vers gras die je nodig hebt om bij Nieuw Nederlands Weiden de gang naar het gras erin te houden, krijg je met beregenen wel voor elkaar.

Voederwaarde hoger dankzij beregening

Vorig jaar zagen we in de wekelijkse versgrasanalyses dat op het zuidelijk zand de voederwaardes hoger waren … dankzij beregening. Tevens schiet het gras minder snel door als het langer een goede vochtvoorziening heeft.

Let wel: vaak wacht je te lang, omdat je aanhikt tegen de arbeid en de kosten. Maar als de bouwvoor te ver is uitgedroogd, mis je de aansluiting van vocht en heeft beregenen juist veel minder effect. Begin dus op tijd, om te voorkomen dat je achter de feiten aanloopt.

Ten slotte: vaker een kleine gift van 20 tot 30 mm is efficiënter dan een grote plons water ineens.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.