Versgrasupdate: eiwit blijft onveranderd hoog

Er zit voldoende stengel in het huidige weidegras
vrijdag, 31 augustus, 2018

Het eiwit in vers gras blijft met waarden van 220 tot 280 gram per kg droge stof aan de hoge kant.

Dat blijkt uit de versgrasupdate van deze week. ‘Door de hoge bodemtemperatuur en het vocht is er volop mineralisatie in de bodem, waardoor er veel stikstof vrijkomt’, zo verduidelijkt Leo Tjoonk, kenniscoördinator ruwvoergewassen bij Agrifirm.

Kans op pensverzuring minimaal

Tjoonk constateert dat de huidige hoeveelheid grasgroei vergelijkbaar is met die van vorig jaar, maar dat de verteerbaarheid door het relatief jonge gras wel hoger ligt. ‘Toch ben ik niet bang dat er snel pensverzuring zal optreden. De ADL-waarden van het gras zijn goed als gevolg van de wat lagere groeisnelheid in vergelijking met het voorjaar. Dat betekent dat de koe voldoende zal herkauwen.’

Volgens Tjoonk is het te overwegen om voor de komende periode aangepaste brok aan te schaffen. ‘De weersvoorspelling is gunstig en ik verwacht dat het eiwitgehalte hoog blijft. Om het ureumgehalte niet te ver te laten oplopen en om op eiwitaanvoer te besparen moet je terughoudend zijn in het voeren van eiwit. Een krachtvoer met veel zetmeel past in grasrijke rantsoenen komende weken heel goed. Krachtvoer met veel maiszetmeel bespaart bovendien op het voeren van maiskuil, zodat je voor de winterperiode meer mais overhoudt. Dat kan voor diverse veehouders een verstandige zet zijn, gezien de matige maisoogst als gevolg van de droogte.’

Nu het moment om door te zaaien

De graslanden kleuren inmiddels mooi groen, maar schijn bedriegt in sommige regio’s, stelt Tjoonk. ‘Als je door het grasland loopt, zie je op veel plaatsen open plekken. Het zijn nu groeizame omstandigheden om door te zaaien. Als je eerst nog wilt maaien om groeitrappen voor het weiden te maken, dan is het daarna ook het moment om door te zaaien. Dan heeft het opkomende gras minder concurrentie en is de kans van slagen van het doorzaaien groter.’

Week 35

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

verwachte grasgroei
(kg ds/ha/dag)

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

-

73

-

48

13,8

280

978

52

81,5

Oost (zand)

16,5

43

-

-

16,0

257

963

58

80,6

N.H./Polders (klei)

18,5

70

-

-

18,3

262

906

47

77,8

West (veen)

17,6

30

-

78

20,3

256

860

51

73,9

Midden (klei/zand)

-

40

-

-

15,9

279

953

54

80,3

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

20,9

271

1008

84

83,2

Zuid (löss)

-

-

-

-

24,9

220

953

110

80,5

Zuid (zand)

-

24

63

10

-

-

-

-

-

* gras > 1700 kg droge stof per ha

Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm ( Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (www.kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Eurofins Agro, Grip op Gras, KTC Zegveld,  Aeres Hogeschool, Amazing Grazing en Precisielandbouw.nl

Weidemantip: Najaarsgras perfect voor jongvee!
Pinken kunnen nog wel tot november naar buiten

Misschien is het er door de droogte nog niet van gekomen de kalveren en pinken te weiden. Ik zie goede redenen om ze alsnog een periode buiten te houden.

De pinken kunnen nog wel tot in november buiten lopen en benutten dan een grote portie vers najaarsgras rechtstreeks voor groei. Bovendien doen ze nog mooi ervaring op met gras vreten, een schrikdraad en water drinken bij de bak of uit de sloot.

Als ze nog niet eerder buiten geweest zijn, laat ze dan eerst maar een paar weken lopen op een aantal percelen waar ook de koeien geweid hebben om een lichte wormbesmetting mee te maken. Ga ze daarna wat korter omweiden, pakweg om de twee weken.

Weide-ervaring voor de kalveren

Ook de kalveren kunnen nog wel een paar weken naar buiten, tot het te nat en te koud wordt. Voor het meemaken van een wormcyclus is dat te kort, maar voor het opdoen van weide-ervaring is het meegenomen.

Heb je de kalveren en pinken wel de zomer door buiten gehad, dan is het raadzaam om ze eens goed te bekijken op conditie en zo mogelijk te wegen om te zien of ze voldoende groei halen. Laat de dierenarts een mestmonster onderzoeken op wormen.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.