Versgrasupdate: droogte staakt groei, koeien op winterrantsoen

De droogte kleurt de grasmat bruin
donderdag, 18 juli, 2019

De droogte zorgt ervoor dat in grote delen van Nederland de grasgroei nihil is en dat de koeien volledig op het winterrantsoen zijn overgegaan.

Zeker in Oost-Nederland lopen de koeien nauwelijks meer buiten, zo merkt Adriaan Dubbeldam, rundveespecialist bij CAV Den Ham. ‘Als het niet te warm is, kunnen koeien prima nog een of twee uur naar buiten voor wat beweging. Maar voor het weidegras hoef je het niet te doen, het gras is op’, aldus Dubbeldam, die zijn klantenkring in de regio Twente en de Achterhoek heeft.

Dat de grasgroei stil staat, blijkt ook uit de tabel. Op diverse plaatsen stond te weinig gras om een grasmonster te nemen.

Laag ureum

Veel boeren zijn geleidelijk overgegaan op het winterrantsoen, aldus Dubbeldam. ‘Soms merken we dat erop gererekend wordt dat er nog wat eiwit uit het weidegras wordt opgenomen. Maar die opname is nihil en dikwijls zie je het ook aan lagere cijfers voor het melkeiwit en het ureum. Als je het rantsoen iets aanvult met een tot twee kilo soja, zie je het melkeiwit toenemen.’

Mais beregenen

Dubbeldam merkt dat het vetgehalte in de melk hoog is voor de tijd van het jaar en dat de melkproductie dankzij het gezonde voorjaarsgras goed is. Maar over de droogte maakt hij zich wel zorgen. ‘Er is wel meer water gevallen dan vorig jaar, maar de bodemvoorraad was nog niet op peil als gevolg van de droogte van vorig jaar. Het gras is hier nu op veel plaatsen bruin.’

Toch adviseert hij, als het nog mag, om juist de mais te beregen en niet het gras. ‘De pluim van de mais komt eraan, de kolfzetting start en dan heeft de mais veel vocht nodig. Vorig jaar zagen we geen verschil in herstel van de percelen tussen gras dat wel en dat niet beregend was. Dan kun je beter het water benutten voor de mais.’

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

19

42

84

23,7

196

939

137

78,9

Oost (klei/zand)

-

28a

-

-

-

-

-

-

N.H./Polders (klei)

-

41

-

-

-

-

-

-

West (veen/klei)

19

31

-

19,3

246

966

89

81,3

Midden (klei/zand)

-

30

93

23,6

218

954

123

80,2

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (löss)

-

a

a

18,9

169

936

152

78,7

Zuid (zand)

-

-

-

-

-

-

-

-

Tip van De Weideman: ga toch weg!
Praat je vervanger goed bij over de vakantieplanning

Deze week is de Weideman ‘vakantieman’! Ga maar lekker even weg, adviseer ik je, en laat de boel de boel. Het is een goede investering. Je komt ervan tot rust, neemt afstand. En daarna zie je de zaken weer scherper en heb je frisse zin.

Ik heb een paar tips om ontspannen weg te kunnen.

Praat je vervanger goed bij over de weideplanning in de periode waarin je weg bent. Pas je omweiden toe, maak dan samen even een wandeling over de percelen en zet de planning op papier voor maaien en weiden. Vertel er iets bij over de zomerdip en dat het gras in de versnelling kan gaan bij voldoende vocht. En hoe hij/zij dan kan inspelen op een groeispurt of een groeidip. Of geef een ijzeren regel: om de twee dagen omweiden, op die en die percelen.

Geef ook vuistregels mee voor de voeding in de stal. Bijvoorbeeld om het ureum goed bij te sturen als dat nodig is.

Dagelijks een nieuw perceel

Bij Nieuw Nederlands Weiden heb je die vaste regels al. Je vervanger hoeft alleen maar de volgorde van percelen te weten en dagelijks een nieuw perceel te geven. En wat uitleg over het bijstellen van de bijvoeding als het gras bij uitscharen korter of langer is dan 8 centimeter.

Schrijf voor je vervanger zoveel mogelijk uit, want zelf doe je heel veel dingen onbewust, die hij/zij niet weet. Maak een lijstje met nuttige telefoonnummers en spreek vaste belmomenten af. Anders blijf je sluipenderwijs doorboeren via de telefoon en heb je nog geen rust.

Partner en kinderen zijn je des te dankbaarder als je helemaal in de vakantiestand gaat ...

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.