Versgrasupdate: doorgeschoten percelen nu schoonmaaien

Schoonmaaien zorgt voor een snelle start van het gras
vrijdag, 10 augustus, 2018

Gouden druppels vielen er in grote delen van Nederland de afgelopen 48 uur. Hoewel de hoeveelheden sterk wisselden, is de natuur opgefrist.

De versgrasmonsters van deze week dateren echter nog van voor de regen en dus laten die nog altijd eenzelfde beeld in voederwaarden zien. Zo bevatte het verse gras in Noord ruim 33 procent droge stof en in West 817 vem.

Het land weer op

Waar afgelopen weken het advies was om zoveel mogelijk van het land af te blijven, is berijden in regio’s met flink wat regen nu weer mogelijk. ‘Als er veehouders zijn die weidepercelen hebben met veel doorgeschoten stengels, adviseren we om die nu zo snel mogelijk schoon te maaien. Het gras maakt dan weer het snelst een nieuwe, frisse start’, aldus Thomas van Mourik, rundveespecialist bij AgruniekRijnvallei.

De rundveespecialist merkt onderweg dat veel veehouders nog drijfmest moeten uitrijden om de winterperiode te kunnen overbruggen. ‘Op percelen waar binnen drie tot vier weken wordt geweid, adviseren we om nu geen mest te brengen. Dit in verband met de smakelijkheid en de kans op een hoog nitraatgehalte. Percelen die later worden geweid of gemaaid, daar kan met mate wel drijfmest op.’

Gras laat nog even op zich wachten

Regen betekent nog niet direct gras, waardoor Thomas van Mourik adviseert om de koeien volop bij te blijven voeren. ‘Op veel verdroogd land duurt het namelijk nog minimaal een aantal weken voor er weer een fatsoenlijke weidesnede staat. Ook de voerderwaarden van vers gras komen pas weer op niveau, zoals nu het grasmonster van beregend gras in Zuid, als het goed aan de groei is’, stelt Van Mourik.

Afwisseling regen en zon

Hopend om een mooi naseizoen voor weidegang, is het wenselijk dat zon en regen de komende periode elkaar blijven afwisselen. ‘Dat komt de smakelijkheid van het gras ten goede. Bij een periode van donker weer zal de opname gaan tegenvallen. Maar hoe de smakelijkheid van het weidegras dat gaat groeien, zich echt gaat ontwikkelen, is nu heel lastig inschatten. We zullen in moeten blijven spelen op de omstandigheden.’

Week 31

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

verwachte grasgroei
(kg ds/ha/dag)

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

-

13

-

33

33,4

154

855

109

71,6

Oost (zand)

21

1

-

-

-

-

-

-

-

N.H./polders (klei)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

West (veen)

22

15

-

77

25,5

200

817

72

70,3

Midden (klei/zand)

-

5

-

-

-

-

-

-

-

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (löss)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (zand)**

-

-

-

14

20,8

229

913

60

77,2

* gras > 1700 kg droge stof per ha ** kwaliteitscijfers regio Zuid zijn van een beregend perceel

Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm ( Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (www.kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Eurofins Agro, Grip op Gras, KTC Zegveld,  Aeres Hogeschool, Amazing Grazing en Precisielandbouw.nl

Weidemantip: Vorm je een beeld van droogteschade in grasland
Maak een uitgebreide ronde over alle percelen

Wat een opluchting als er dan toch weer echte regen valt! Laten we hopen dat het vaste droge weer nu eindelijk over is en het gortdroge land wat vaker een buitje krijgt. De aanblik van je weilanden maakt je nog niet vrolijk. Ik kan je verzekeren: het herstellend vermogen van gras, en dan vooral van Engels raaigras, is groter dan je denkt.

Ga de komende week maar eens een uitgebreide ronde maken over je percelen om te inventariseren wat de schade is en een plan te maken voor dit najaar. Hoe je dat doet, waar je naar kijkt en hoe je daarmee keuzes maakt voor doorzaaien, herinzaaien of niets doen, wordt helder uitgelegd in een filmpje van Veeteelt GrasTV.

Ik kan het zelf niet duidelijker uitleggen, dus bekijk dat filmpje maar eens en ga ermee aan de slag! Daarna weet je hoe groot het drama werkelijk is in je weilanden. Vaak zal het nog meevallen, met veel percelen komt het nog vanzelf goed! Tenminste… als we vanaf nu weer een normale regenval krijgen.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.