Versgrasupdate: direct inspelen op warmte en droogte

In sommige regio’s is het gras door de droogte al flink bruin
In sommige regio’s is het gras al flink bruin
donderdag, 6 augustus, 2020

Kijkend naar de huidige versgrascijfers lijkt er voor deze tijd van het jaar niet veel aan de hand. Zo’n 50 tot 60 kilogram drogestofgroei, 975 vem, 200 gram ruw eiwit en 120 gram suiker is prima weidegras voor de zomermaanden.

‘Maar als we vooruitkijken naar de komende week, wil ik alle veehouders dringend adviseren om in te spelen op de verwachte warmte en droogte’, stelt Leo Tjoonk, ruwvoerspecialist bij Agrifirm. ‘In Limburg zie je al haast geen groei meer en de rest van Nederland zal daarin snel volgen.’

Overigens zijn er na twee weken van storing nu weer een eerste aantal kwaliteitscijfers van het in Nederland bemonsterde verse weidegras. Meer cijfers volgen.

Schade aan gras

Tjoonk gebruikt de huidige stand van het gras om zijn adviezen te specificeren. ‘Bij op dit moment een vitaal gewas zou ik willen adviseren om ’s avonds en ’s morgens te gaan weiden. Het is zowel voor de koe als voor het gras goed om niet in de felle zon te weiden. Op het heetst van de dag is er meer schade aan het gewas wanneer dit wordt betrapt.’

Uitloop in plaats van weiden

Bij veehouders bij wie de droogte al wat begint te spelen, adviseert Tjoonk om op tijd te beginnen met (meer) bijvoeren. Hierdoor is er een geleidelijke overgang te maken tussen vers gras en een rantsoen op stal. Ook in deze situatie is het advies om in de koelste uren te weiden.

Veehouders die door de droogte al haast geen weidegras meer hebben, doen er volgens Tjoonk goed aan om de koeien alleen ’s nachts een kleine, vaste uitloop dicht bij de stal te geven. ‘In die regio’s is het gras al zo verdroogd dat je met het oog op gewasschade niet meer alles moet laten belopen. Maar voor de afkoeling van de stal is het wel goed als de koeien ’s nachts even naar buiten kunnen.’

Gras niet te kort

In algemene zin adviseert Tjoonk ook om het gras nu niet te kort af te weiden. ‘Door kort afweiden verdwijnt de demping van het warme zonlicht door het gewas. Hierdoor loopt de bodemtemperatuur nog verder op met meer verdamping tot gevolg. Zeker door de aanstaande klamme nachten, kan de grond flink opwarmen. Het gras zal er dan voor kiezen het laatste vocht naar de wortels te sturen om die te koelen, waardoor het gewas bruin wordt en verdort.

Tabel 1 – Bodemtemperatuur, grasgroei en graskwaliteit week 32 (door een technische storing zijn er beperkt kwaliteitscijfers beschikbaar)

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord

-

65

59

17,1

209

991

125

83,3

Oost

-

75

-

22,8

188

965

143

80,4

N.H./Polders

19

60

-

-

-

-

-

-

Midden

18

50

75

13,8

243

949

75

80,2

Zuid-West

19

55

-

-

-

-

-

-

Zuid-Limburg

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid

-

8

-

-

-

-

-

-

Bio-Noord

17

78

-

-

-

-

-

-

Bio-Oost

-

71

-

-

-

-

-

-

Kwaliteitsverloop van het gras 2020

 

Vem

Ruw eiwit

Suiker

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.