Versgrasupdate: beregenen doet meer dan je denkt

In regio Zuid zorgt beregenen voor een frisse weidesnede
vrijdag, 27 juli, 2018

Tussen de steeds verder wegzakkende kwaliteitscijfers van de versgrasmonsters valt regio Zuid deze week bijzonder op. De oorzaak: beregenen.

‘Met ruim 200 gram ruw eiwit, 971 vem en een verteringscoëfficiënt van bijna 81 procent staat er gewoon een frisse weidesnede’, analyseert Mark de Beer van Groeikracht BV de cijfers. Hij is betrokken bij de advisering door Stichting Weidegang.

Duur, maar het werkt

‘Er wordt nogal eens gesteld dat beregenen alleen het gras groen houdt, maar deze cijfers laten zien dat het ook de kwaliteit en smakelijkheid van weidegras op een hoog niveau weet te houden, zeker in combinatie met bemesting’, vertelt De Beer. ‘Dit extreme jaar laat meer dan ooit zien wat het effect van beregenen is. Het werkt dus wel, al kost beregenen natuurlijk bakken met geld en moet iedere veehouder daar zelf een afweging in maken.’

Regionale stortbui

Het gras wat niet wordt beregend, zakt met de week verder in voederwaarden. En dikwijls is bemonsteren voor de versgrasdata niet eens meer mogelijk. In West en Midden bevat het gras ondanks veel zonlicht nog maar ruim 100 gram suiker. ‘De grasplant beschermt zichzelf en wordt harder en taaier’, verwijst De Beer naar de verteringscoëfficiënt van 73-74. In de regio Noord is het ruw eiwitgehalte zelfs tot 154 gram ruw eiwit per kilo droge stof gezakt.

Of een regionale stortbui de graskwaliteit en -groei gaat veranderen is volgens De Beer nog moeilijk te zeggen. ‘Bij 40 of 60 mm in een half uur tijd loopt er ook heel veel water weg. Maar alles is beter dan niets natuurlijk. Als er weer water komt zal blijken dat gras een groot herstellend vermogen heeft, maar dat er percelen moeten worden doorgezaaid of heringezaaid is wel zeker', aldus de adviseur.

VeeteeltGRAS bedankt alle veehouders die ondanks de droogte en warmte blijven meten om data voor deze versgrasupdate vast te stellen.

Week 30

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

verwachte grasgroei
(kg ds/ha/dag)

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord (klei/zand)

-

13

-

35

27,0

154

929

177

78,5

Oost (zand)

20,3

6

-

-

-

-

-

-

-

N.H./polders (klei)

22,0

26

-

-

29,8

199

883

89,3

77,4

West (veen)

21,7

14

-

0

27,5

191

846

101

73,0

Midden (klei/zand)

-

-

-

28,0

173

877

118

74,8

Zuid-West (klei)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (löss)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid (zand)**

-

18

-

65

17,3

208

971

113

80,8

* gras > 1700 kg droge stof per ha ** kwaliteitscijfers regio Zuid zijn van een beregend perceel

Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm ( Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (www.kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Eurofins Agro, Grip op Gras, KTC Zegveld,  Aeres Hogeschool, Amazing Grazing en Precisielandbouw.nl

Weidemantip: Niks (te) doen in de wei
Er kunnen nog best 40 tot 60 goede weidedagen komen

Er is geen bal aan, dit weideseizoen. Met de koeien op stal en verdrietig gras in het land zit er voorlopig weinig anders op dan afwachten. Maar, het weideseizoen is nog niet voorbij. We mogen er toch op hopen dat er een keer weer regen komt. Dan gaat het gras aan de groei. Goede kans dat er dan nog een staartje weideseizoen te maken valt met 40 tot 60 weidedagen. En weidegang is altijd nog de beste benutting van nazomer- en najaarsgras.

Percelen waar gemaaid is kunnen met regen al vlot weer een mooie weidesnede opleveren. Wees dan ook weer niet te ongeduldig. Acht centimeter gras is te weinig, omdat het gras eerst nog te dun staat. Ik zou wachten op 10 tot 12 centimeter. De herstart is vergelijkbaar met starten in het voorjaar. Begin met enkele uren weidegang en bouw dat in een week op naar je normale aantal uren. Bij Nieuw Nederlands Weiden moet je dan wel meteen gaan rouleren en elke dag een volgende van de vier of vijf stukken geven.

Percelen met oud weidegras waar veel bloeiend gras op staat hebben ook eerst een scheut water nodig. Anders doe je veel schade aan het breekbare gras. Met vocht erbij komt de groei van ondergras op gang en kun je een kans afwachten om het perceel schoon te maaien.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.