Laatste versgrasupdate: nat gras vol eiwit en vem

Herfstgras zit boordevol eiwit en vem
donderdag, 22 oktober, 2020

De analyses van de laatste versgrasupdate van dit seizoen tonen de bijzondere kwaliteit van het herfstgras aan: een laag drogestofpercentage, maar wel hoge waarden voor vem en vooral voor eiwit.

‘Prima gras om nog in het rantsoen in te passen en zo te besparen op eiwitaanvulling, maar de uitdaging is hoe je het van het land in de koe krijgt’, zo duidt Wytze Kinderman, rundveespecialist bij ForFarmers. ‘Het gras heeft krachtvoerwaarden. Alleen moet de koe vanwege het lage drogestofpercentage er wel veel voor doen om een aantal kilo’s droge stof binnen te krijgen.’

Dat het herfstgras verandert qua samenstelling, is ook goed te zien aan de stijgende verteringscoefficiënt van de afgelopen weken.

Vers gras uit de baal

Op de noordelijke kleigronden, het werkgebied van Kinderman, zijn al veel koeien naar binnen door de regen. Wel wordt er nog veel vers gras op stal gevoerd en is er ook vorige week veel gras gekuild. ‘Het ingekuilde gras werd helaas matig droog. Door het hoge eiwitaandeel zal het onder het plastic ook maar matig conserveren’, waarschuwt Kinderman.

‘Er zijn boeren die het in balen hebben geperst. Deze boeren kunnen dit gras nu meteen gaan voeren, waardoor ze het eiwit in dit gras nog goed kunnen benutten. Je voert dan als het ware vers gras uit de baal, waarmee je de eiwitaanvulling kunt beperken.’

Gras loopt nog steeds uit

Het gras dat vorige week is gemaaid, loopt inmiddels weer uit, maar van massale grasgroei is geen sprake meer, stelt Kinderman. ‘De dagen worden korter, de groei raakt er nu wel uit. Je moet nu proberen het gras dat er nog staat, te benutten en te zorgen dat het land klaar is voor de winterperiode.’

Dit jaar 28 keer een versgrasupdate

Na 28 keer komt er een einde aan de versgrasupdate voor grasseizoen 2020. De dank voor het aanleveren van de data en het duiden van de getallen gaat uit naar alle onderstaande betrokken partijen.

Tabel 1 – Bodemtemperatuur, grasgroei en graskwaliteit week 43

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede < 1700 kg ds/ha

grasgroei (kg ds/ha/dag)
snede > 1700 kg ds/ha

ds-gehalte vers gras (%)*

ruw eiwit (g/kg ds)*

vem/kg ds*

suiker (g/kg ds)*

vcos*

Noord

-

-

-

-

-

-

-

-

Oost

-

-

-

10,3

310

1007

48

84,8

N.H./Polders

9

30

-

-

-

-

-

-

Midden

-

48

-

13,7

270

996

91

83,5

Zuid-West

-

-

-

-

-

-

-

-

Zuid-Limburg

-

45

-

-

-

-

-

-

Zuid

-

-

-

16,6

247

980

120

82,2

Bio-Noord

-

-

-

-

-

-

-

-

Bio-Oost

-

-

-

-

-

-

-

-

Kwaliteitsverloop van het gras 2020

 

Vem

Ruw eiwit

Suiker

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.