Laatste Versgrasupdate: grasseizoen 2021 krijgt rapportcijfer 8

Hoge opbrengsten kenmerken grasseizoen 2021
donderdag, 4 november, 2021

De regenval van afgelopen twee weken heeft ervoor gezorgd dat op de meeste bedrijven de staldeuren voor dit grasseizoen definitief zijn gesloten.

‘Het gras is bijna op. De draagkracht is op veel plaatsen onvoldoende om door te gaan met beweiden. We waren nog graag wat langer doorgegaan, maar de eerste week van november is een mooi moment om te stoppen’, aldus Ronald Beukeboom, rundveespecialist en weidecoach bij De Samenwerking.

Versgras voeren uit de baal

Beukeboom zag dat het gras afgelopen week nog wel groeide. ‘Gras groeit vanaf 13 graden en tijdens die paar warme dagen zag je, zeker bij de gemaaide percelen, dat er nog wel groei was. Maar het meeste gras is wel op, de rest is voor de schapen. De percelen gaan met een mooie lengte de winter in.’

Om de overgang naar een stalrantsoen geleidelijk te laten verlopen zijn er veehouders die het laatst gemaaide gras meteen uit de baal zijn gaan voeren. ‘Dat kan een goede manier zijn om het eiwit uit het verse najaarsgras maximaal te benutten en het grasseizoen te rekken. Najaarskuil conserveert lastig en vers voeren uit baal voorkomt eiwitverliezen.’

Twintig procent meer grasgroei

Ondanks een trage start door een koud en laat voorjaar is het grasseizoen 2021 volgens Beukeboom voor de meeste veehouders meer dan geslaagd. ‘Er is veel gras gewonnen. Afgaande op onze opbrengstmetingen bij weidegras zien we dat er gemiddeld 20 procent meer is gegroeid dan in een gemiddeld jaar.’ Het weiden was wel uitdagend, zo blikt Beukeboom terug. ‘Het juiste gras aanbieden was niet altijd eenvoudig. Dat kwam vooral doordat het gras bleef groeien, de zomerdip in grasgroei bleek maar heel kort. Het waren de bedrijven die echt goed kunnen plannen en het toekomstige grasaanbod juist weten in te schatten, die succesvol waren met het weiden.’

De uitdaging zit dit jaar vooral in het lage eiwit in de te voeren graskuilen. ‘Opvallend is dat we het lage eiwit niet zagen in de versgrasanalyses’, zo constateert Beukeboom. ‘Tot laat in de herfst was het eiwitgehalte in vers gras zelfs bovengemiddeld.’ Uiteindelijk denkt Beukeboom dat voor veel veehouders het grasseizoen prima is verlopen. ‘Vooral vanwege de hoge opbrengst geef ik het grasseizoen 2021 als rapportcijfer een 8’.  

Tabel 1 – Bodemtemperatuur, grasgroei en graskwaliteit week 44

regio

bodemtemperatuur

grasgroei (kg ds/ha/dag)*

ds-gehalte vers gras (%)**

ruw eiwit (g/kg ds)**

vem/kg ds**

suiker (g/kg ds)**

vcos**

Noord

-

-

21,4

196

993

187

82,8

Oost

-

-

-

-

-

-

-

N.H./polders

-

-

-

-

-

-

-

Midden

-

-

15,1

245

985

104

82,6

Zuid-West

-

-

-

-

-

-

-

Zuid-Limburg

-

-

-

-

-

-

-

Zuid

-

-

-

-

-

-

-

Bio Friese zandgrond***

-

-

-

-

-

-

-

Bio Gelderse klei***

-

-

-

-

-

-

-

Bio Drentse zandgrond

-

-

12,8

221

987

107

81,9

Bio Flevoland zeeklei

-

-

18,8

230

959

88

80,8

Nederland

-

36

-

-

-

-

-

Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm (Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Voergroep Zuid, Eurofins Agro, Grip op Gras, Groeikracht, KTC Zegveld, Aeres Hogeschool, LNV-programma Integraal Aanpakken en Wageningen Livestock Research. Data biologische bedrijven met *** afkomstig van De Heus (kijkopgras.nl). Data van biologische bedrijven zonder ***afkomstig van LNV-programma Integraal aanpakken.

* De cijfers over grasgroei zijn beperkt en niet voor elke regio beschikbaar. Per 14 oktober is er daarom één cijfer voor het landelijk gemiddelde.

** > 1700 kg ds/hectare

 

Kwaliteitsverloop van het gras 2021

 

Vem

Ruw eiwit

Suiker

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.