Vroege start weideseizoen goed bevallen


Richard Korrel kwam in 2017 uit op 226 weidedagen met gemiddeld 13 uren weidegang per dag
vrijdag, 15 december, 2017

Het weideseizoen zit er al weer ruim een maand helemaal op. Op 4 november gingen de koeien voor de laatste keer dit jaar naar buiten, terwijl ze op 20 maart voor het eerst de wei insprongen. Turner Epke Zonderland opende toen in het kader van de officiële opening van het Campina-weideseizoen de deuren bij ons.

In oktober heb ik vanwege het natte weer de koeien ook een week volledig op stal gehad. Zodoende kom ik in totaal op 226 weidedagen met gemiddeld 13 uren weidegang. Eerder schreef ik vanaf deze plaats dat ik ging voor een nieuw record van 240 weidedagen. Maar dat was een rekenfoutje van mijn kant. Dan hadden de koeien eind februari al moeten weiden en dat is wel heel vroeg. Toch ben ik dik tevreden met het bereikte aantal van dit jaar, zeker als je kijkt naar het aantal uren per dag.

Goed en groeizaam jaar

Ik kijk met een goed gevoel terug op het weideseizoen 2017. Een goed en groeizaam jaar waarin het melken lekker ging en de melkprijs ook goed was. De melkproductie zakte de laatste weidemaanden wel enigszins, maar het voordeel van weiden in het najaar is dat je minder geld kwijt bent aan eiwitaankoop.

Niet lang de winter in

Het weiden heb ik langzaam afgebouwd en het bijvoeren op stal uiteraard opgebouwd. Daarbij voerde ik een zetmeelrijke en eiwitarme brok, gecombineerd met graskuil, mais en bietenpulp. Een ander voordeel van lang weiden in het najaar is dat het gras op vrijwel alle plaatsen niet overdreven lang de winter in is gegaan.

Grasgroei beter bijhouden

Doordat Campina me vroeg voor de eerste koeiendans, gingen de koeien extra vroeg naar buiten. Anders was dat zo’n tien dagen later geweest. Zo was ik het tenminste gewend. Maar de vroege start van het weideseizoen is me goed bevallen. Zo goed, dat ik daar in het voorjaar van 2018 weer naar streef. Het maakt dat ik gedurende het weideseizoen de grasgroei beter kan bijhouden, je bent telkens een stapje voor. En het verschil in lengtes dat in het voorseizoen optreedt, kun je opvangen met extra bijvoeren. Ik had nu nooit dat ik de koeien in gras moest sturen dat al te lang was.


0 reacties

Richard Korrel kwam in 2017 uit op 226 weidedagen met gemiddeld 13 uren weidegang per dag
vrijdag, 15 december, 2017

Het weideseizoen zit er al weer ruim een maand helemaal op. Op 4 november gingen de koeien voor de laatste keer dit jaar naar buiten, terwijl ze op 20 maart voor het eerst de wei insprongen. Turner Epke Zonderland opende toen in het kader van de officiële opening van het Campina-weideseizoen de deuren bij ons.

In oktober heb ik vanwege het natte weer de koeien ook een week volledig op stal gehad. Zodoende kom ik in totaal op 226 weidedagen met gemiddeld 13 uren weidegang. Eerder schreef ik vanaf deze plaats dat ik ging voor een nieuw record van 240 weidedagen. Maar dat was een rekenfoutje van mijn kant. Dan hadden de koeien eind februari al moeten weiden en dat is wel heel vroeg. Toch ben ik dik tevreden met het bereikte aantal van dit jaar, zeker als je kijkt naar het aantal uren per dag.

Goed en groeizaam jaar

Ik kijk met een goed gevoel terug op het weideseizoen 2017. Een goed en groeizaam jaar waarin het melken lekker ging en de melkprijs ook goed was. De melkproductie zakte de laatste weidemaanden wel enigszins, maar het voordeel van weiden in het najaar is dat je minder geld kwijt bent aan eiwitaankoop.

Niet lang de winter in

Het weiden heb ik langzaam afgebouwd en het bijvoeren op stal uiteraard opgebouwd. Daarbij voerde ik een zetmeelrijke en eiwitarme brok, gecombineerd met graskuil, mais en bietenpulp. Een ander voordeel van lang weiden in het najaar is dat het gras op vrijwel alle plaatsen niet overdreven lang de winter in is gegaan.

Grasgroei beter bijhouden

Doordat Campina me vroeg voor de eerste koeiendans, gingen de koeien extra vroeg naar buiten. Anders was dat zo’n tien dagen later geweest. Zo was ik het tenminste gewend. Maar de vroege start van het weideseizoen is me goed bevallen. Zo goed, dat ik daar in het voorjaar van 2018 weer naar streef. Het maakt dat ik gedurende het weideseizoen de grasgroei beter kan bijhouden, je bent telkens een stapje voor. En het verschil in lengtes dat in het voorseizoen optreedt, kun je opvangen met extra bijvoeren. Ik had nu nooit dat ik de koeien in gras moest sturen dat al te lang was.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.