Voor nog ongeveer 38 dagen weidegras


Om het aandeel Engels raaigras te verhogen heeft Jolle de Haan percelen met veel ruwbeemd geëgd. Er is heel wat ruwbeemd losgekomen
vrijdag, 7 oktober, 2016

Het is begin oktober en we hebben een droge herfst. Tot en met de derde week van september heb ik elke week ongeveer 14 hectare kunnen maaien, zodat ik nu veel schoon land heb. Desondanks zie ik met name op percelen met weinig organische stof wat kroonroest ontstaan.

Om het aandeel Engels raaigras te verhogen heb ik percelen met veel ruwbeemd geëgd. Een paar percelen die dit voorjaar wat vertrapt zijn, heb ik na het eggen ook doorgezaaid.

Niet meer maaien

Zaterdag 24 september heb ik besloten dit jaar niet meer te maaien en de percelen waar het meeste gras stond, toch nog te beweiden. Dit omdat de groei door de droogte dusdanig vertraagde en er op korte termijn geen problemen met vertrapping van de zode dreigden. Bovendien bespaar ik me hiermee weer wat werk.

Ondertussen voer ik ongeveer drie kilo droge stof kuilgras en 1 kilo droge stof mais bij aan het voerhek, dit met name om de nieuwmelkte dieren wat te ondersteunen. Zoals in de bijgevoegde feedwedge te zien is, kan ik met deze voorraad, groei en opname nog 38 dagen vooruit. Te verwachten is echter dat de groei nog wat afneemt.

Meer weideresten accepteren

Mijn doelstelling is de afname van de grasgroei te compenseren aan het voerhek. Ik heb nu ruim 30 hectare gesloten voor begrazing. Alles wat hier nog groeit kan volgend jaar weer benut worden. Ik zie veel variatie in de weideresten. Liever dan het schoon af te weiden, zorg ik er nu voor dat de opname van weidegras op peil blijft door meer resten te accepteren.

Het afgelopen jaar heb ik vastgesteld dat ik regelmatig meer grasvoorraad had dan verwacht op basis van mijn begroting. Met de dure stalperiode in het verschiet is dit een goede motivatie om ook mijn liquiditeitsbegroting eens te gaan professionaliseren.


0 reacties

Om het aandeel Engels raaigras te verhogen heeft Jolle de Haan percelen met veel ruwbeemd geëgd. Er is heel wat ruwbeemd losgekomen
vrijdag, 7 oktober, 2016

Het is begin oktober en we hebben een droge herfst. Tot en met de derde week van september heb ik elke week ongeveer 14 hectare kunnen maaien, zodat ik nu veel schoon land heb. Desondanks zie ik met name op percelen met weinig organische stof wat kroonroest ontstaan.

Om het aandeel Engels raaigras te verhogen heb ik percelen met veel ruwbeemd geëgd. Een paar percelen die dit voorjaar wat vertrapt zijn, heb ik na het eggen ook doorgezaaid.

Niet meer maaien

Zaterdag 24 september heb ik besloten dit jaar niet meer te maaien en de percelen waar het meeste gras stond, toch nog te beweiden. Dit omdat de groei door de droogte dusdanig vertraagde en er op korte termijn geen problemen met vertrapping van de zode dreigden. Bovendien bespaar ik me hiermee weer wat werk.

Ondertussen voer ik ongeveer drie kilo droge stof kuilgras en 1 kilo droge stof mais bij aan het voerhek, dit met name om de nieuwmelkte dieren wat te ondersteunen. Zoals in de bijgevoegde feedwedge te zien is, kan ik met deze voorraad, groei en opname nog 38 dagen vooruit. Te verwachten is echter dat de groei nog wat afneemt.

Meer weideresten accepteren

Mijn doelstelling is de afname van de grasgroei te compenseren aan het voerhek. Ik heb nu ruim 30 hectare gesloten voor begrazing. Alles wat hier nog groeit kan volgend jaar weer benut worden. Ik zie veel variatie in de weideresten. Liever dan het schoon af te weiden, zorg ik er nu voor dat de opname van weidegras op peil blijft door meer resten te accepteren.

Het afgelopen jaar heb ik vastgesteld dat ik regelmatig meer grasvoorraad had dan verwacht op basis van mijn begroting. Met de dure stalperiode in het verschiet is dit een goede motivatie om ook mijn liquiditeitsbegroting eens te gaan professionaliseren.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.