Toch richting de 15 ton droge stof per hectare


De tweede snede bevatte gemiddeld 4 ton droge stof per hectare
donderdag, 21 juli, 2016

Veel melkveehouders in Nederland hebben de derde grassnede al onder zeil, terwijl ik deze week nog aan het bemesten was voor de derde grasronde.

Het geeft aan dat ik dit jaar laat ben met de grasoogst. Nu ben ik in het voorjaar al niet van het heel vroege maaien, maar het natte weer heeft nog voor meer vertraging gezorgd. Toch ben ik erg tevreden over de tot nu toe gerealiseerde grasopbrengsten.

4 ton droge stof bij tweede snede

De eerste snede, binnengehaald op 28 mei, leverde ruim 6 ton droge stof met gemiddeld 145 ruw eiwit op. De tweede snede hebben we op woensdag 6 juli ingekuild. Liever had ik die eerder gemaaid, maar met de aanhoudende regenval durfde ik dat niet aan.

Er is die dag 4 ton aan droge stof van het land gekomen met behoorlijk wat stengel. De stengel kwam vooral van 20 hectare drogere zandgrondpercelen. Die moesten het na de zware eerste oogst twee weken zonder water doen, waardoor het gras hier te vroeg begon door te schieten.

Ruw eiwit op peil

Ondanks het stengelige gewas is het ruw eiwit goed op peil gebleven: de variatie op de percelen bedraagt tussen de 155 en 200. Ik denk dat het plaatsspecifiek en op maat bemesten, met hulp van de drone en de Veriscan, een positieve rol speelt in het goed op peil blijven van het eiwitgehalte bij een stengelig gewas, maar ik kan dat niet bewijzen.

Met het oog op een snelle hergroei van de derde snede heb ik een iets langere maaistoppel aangehouden van zo’n 8 centimeter.

Gelijke bemesting derde snede

Voor de derde snede heb ik er, in overleg met mijn adviseur Agrifirm, voor gekozen om alle hectares gelijk te bemesten met 125 kilo kunstmest en 14 kuub drijfmest per hectare. Het is een soort van test, juist door even af te stappen van de precisiebemesting wil ik kijken of dat leidt tot meer variatie in opbrengst. Want een duidelijke conclusie van de precisieaanpak tot dusver was dat er telkens sprake is geweest van een behoorlijk egaal gewas. Na de oogst van de derde snede kan ik dan ook meer conclusies trekken over de voordelen van het werken met een drone, een Veriscan en het plaatsspecifiek bemesten.

Het doel blijft om binnen de mogelijkheden die er zijn, een maximale voederwaardeproductie van een hectare halen. Ondanks het late maaien door het natte weer ,ga ik, met nog minimaal twee snedes te gaan, toch richting de 15 ton droge stof per hectare.


0 reacties

De tweede snede bevatte gemiddeld 4 ton droge stof per hectare
donderdag, 21 juli, 2016

Veel melkveehouders in Nederland hebben de derde grassnede al onder zeil, terwijl ik deze week nog aan het bemesten was voor de derde grasronde.

Het geeft aan dat ik dit jaar laat ben met de grasoogst. Nu ben ik in het voorjaar al niet van het heel vroege maaien, maar het natte weer heeft nog voor meer vertraging gezorgd. Toch ben ik erg tevreden over de tot nu toe gerealiseerde grasopbrengsten.

4 ton droge stof bij tweede snede

De eerste snede, binnengehaald op 28 mei, leverde ruim 6 ton droge stof met gemiddeld 145 ruw eiwit op. De tweede snede hebben we op woensdag 6 juli ingekuild. Liever had ik die eerder gemaaid, maar met de aanhoudende regenval durfde ik dat niet aan.

Er is die dag 4 ton aan droge stof van het land gekomen met behoorlijk wat stengel. De stengel kwam vooral van 20 hectare drogere zandgrondpercelen. Die moesten het na de zware eerste oogst twee weken zonder water doen, waardoor het gras hier te vroeg begon door te schieten.

Ruw eiwit op peil

Ondanks het stengelige gewas is het ruw eiwit goed op peil gebleven: de variatie op de percelen bedraagt tussen de 155 en 200. Ik denk dat het plaatsspecifiek en op maat bemesten, met hulp van de drone en de Veriscan, een positieve rol speelt in het goed op peil blijven van het eiwitgehalte bij een stengelig gewas, maar ik kan dat niet bewijzen.

Met het oog op een snelle hergroei van de derde snede heb ik een iets langere maaistoppel aangehouden van zo’n 8 centimeter.

Gelijke bemesting derde snede

Voor de derde snede heb ik er, in overleg met mijn adviseur Agrifirm, voor gekozen om alle hectares gelijk te bemesten met 125 kilo kunstmest en 14 kuub drijfmest per hectare. Het is een soort van test, juist door even af te stappen van de precisiebemesting wil ik kijken of dat leidt tot meer variatie in opbrengst. Want een duidelijke conclusie van de precisieaanpak tot dusver was dat er telkens sprake is geweest van een behoorlijk egaal gewas. Na de oogst van de derde snede kan ik dan ook meer conclusies trekken over de voordelen van het werken met een drone, een Veriscan en het plaatsspecifiek bemesten.

Het doel blijft om binnen de mogelijkheden die er zijn, een maximale voederwaardeproductie van een hectare halen. Ondanks het late maaien door het natte weer ,ga ik, met nog minimaal twee snedes te gaan, toch richting de 15 ton droge stof per hectare.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.