Op naar een topweidejaar met Epke


Dit jaar wil Richard Korrel wel 14 ton droge stof per hectare van het land halen
donderdag, 23 februari, 2017

De dag dat de koeien de wei weer ingaan, is voor mij een van de mooiste van het jaar. Bij ons is dat doorgaans begin april, maar dit jaar starten we op 20 maart al, de eerste lentedag van 2017. Dan viert Campina de officiële start van het weideseizoen in Nederland en dat gebeurt op ons bedrijf. Epke Zonderland komt speciaal naar Ouderkerk aan de Amstel om de staldeuren voor de koeien te openen.

Wat mij betreft een mooi moment om jullie als Veeteeltlezers dit grasseizoen mee te nemen in mijn streven om met beweiding zoveel mogelijk vers gras in de koeien te krijgen. In 2015 zaten we in de zomermaanden vaak boven de 50 procent vers gras, met pieken van
15 kilo droge stof uit vers gras per koe bij dag en nacht weiden. Jaarrond kwamen we op 25 procent vers gras. Vorig jaar bleven we in de zomermaanden te vaak onder de 50 procent, kwamen we niet boven de 12 kilo uit en haalden we jaarrond de 20 procent maar amper.

Te veel koeien, te weinig gras

De oorzaken kan ik aanwijzen. Er liepen twintig koeien meer op hetzelfde aantal hectares en het gras groeide vanaf september amper meer. Daar komt bij dat ik met de nieuwbouw in 2015 en de nasleep ervan het grasmanagement ietwat heb laten versloeren. De 14 ton droge stof die we volgens de KringloopWijzer in 2015 van het land haalden, haalden we in 2016 dan ook lang niet. De 12 ton tikten we niet eens aan.

Dat moet dit jaar anders. Ik ben van plan om vaker met mijn graslandhoogtemeter van piepschuim het land in te trekken en weer de goede ‘grasspirit’ te krijgen. Als je er niet bovenop zit, ben je dat gevoel snel kwijt.

Niet te snel op etgroen jagen

Mijn uitgangspunt: mezelf niet laten verleiden om de koeien te snel op etgroen te laten grazen. Eerder joeg ik de koeien vaak al na zes dagen op etgroen. Vertrapte percelen en een ureum van 40 waren in die dagen geen uitzondering.

In het project Dynamisch Beweiden en van mijn weidecoach Linda Brouwer van PPP Agro Advies heb ik veel bijgeleerd. Ik wacht nu tot het gras 17 centimeter lang is. Dat is 1700 kilo droge stof min de 15 tot 20 procent beweidingsverliezen. Dan hou je 1500 kg droge stof gras over. Dat is 0,15 kg droge stof gras per vierkante meter per koe en heb je dus 100 vierkante meter nodig per dag. Voor 100 koeien is dat één hectare. Je hebt gemiddeld 21 dagen nodig voor voldoende hergroei. En dus reserveer ik voor één weideronde 21 hectare. Is het gras
15 centimeter lang? Dan geef ik de koeien iets meer oppervlakte. Is het gras onverhoopt toch een keer langer dan 18 centimeter? Dan sla ik het weiden over en wacht tot het lang genoeg is om te maaien.

Open de deuren maar

Ik hoop het geleerde en mijn goede ervaringen uit 2015 het komende jaar volop in de praktijk te kunnen brengen. Daarom verheug ik me nu al op de komst van Epke. Hij opent hopelijk de deuren naar een topweidejaar!


0 reacties

Dit jaar wil Richard Korrel wel 14 ton droge stof per hectare van het land halen
donderdag, 23 februari, 2017

De dag dat de koeien de wei weer ingaan, is voor mij een van de mooiste van het jaar. Bij ons is dat doorgaans begin april, maar dit jaar starten we op 20 maart al, de eerste lentedag van 2017. Dan viert Campina de officiële start van het weideseizoen in Nederland en dat gebeurt op ons bedrijf. Epke Zonderland komt speciaal naar Ouderkerk aan de Amstel om de staldeuren voor de koeien te openen.

Wat mij betreft een mooi moment om jullie als Veeteeltlezers dit grasseizoen mee te nemen in mijn streven om met beweiding zoveel mogelijk vers gras in de koeien te krijgen. In 2015 zaten we in de zomermaanden vaak boven de 50 procent vers gras, met pieken van
15 kilo droge stof uit vers gras per koe bij dag en nacht weiden. Jaarrond kwamen we op 25 procent vers gras. Vorig jaar bleven we in de zomermaanden te vaak onder de 50 procent, kwamen we niet boven de 12 kilo uit en haalden we jaarrond de 20 procent maar amper.

Te veel koeien, te weinig gras

De oorzaken kan ik aanwijzen. Er liepen twintig koeien meer op hetzelfde aantal hectares en het gras groeide vanaf september amper meer. Daar komt bij dat ik met de nieuwbouw in 2015 en de nasleep ervan het grasmanagement ietwat heb laten versloeren. De 14 ton droge stof die we volgens de KringloopWijzer in 2015 van het land haalden, haalden we in 2016 dan ook lang niet. De 12 ton tikten we niet eens aan.

Dat moet dit jaar anders. Ik ben van plan om vaker met mijn graslandhoogtemeter van piepschuim het land in te trekken en weer de goede ‘grasspirit’ te krijgen. Als je er niet bovenop zit, ben je dat gevoel snel kwijt.

Niet te snel op etgroen jagen

Mijn uitgangspunt: mezelf niet laten verleiden om de koeien te snel op etgroen te laten grazen. Eerder joeg ik de koeien vaak al na zes dagen op etgroen. Vertrapte percelen en een ureum van 40 waren in die dagen geen uitzondering.

In het project Dynamisch Beweiden en van mijn weidecoach Linda Brouwer van PPP Agro Advies heb ik veel bijgeleerd. Ik wacht nu tot het gras 17 centimeter lang is. Dat is 1700 kilo droge stof min de 15 tot 20 procent beweidingsverliezen. Dan hou je 1500 kg droge stof gras over. Dat is 0,15 kg droge stof gras per vierkante meter per koe en heb je dus 100 vierkante meter nodig per dag. Voor 100 koeien is dat één hectare. Je hebt gemiddeld 21 dagen nodig voor voldoende hergroei. En dus reserveer ik voor één weideronde 21 hectare. Is het gras
15 centimeter lang? Dan geef ik de koeien iets meer oppervlakte. Is het gras onverhoopt toch een keer langer dan 18 centimeter? Dan sla ik het weiden over en wacht tot het lang genoeg is om te maaien.

Open de deuren maar

Ik hoop het geleerde en mijn goede ervaringen uit 2015 het komende jaar volop in de praktijk te kunnen brengen. Daarom verheug ik me nu al op de komst van Epke. Hij opent hopelijk de deuren naar een topweidejaar!

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.