In oktober is elke hap gras meegenomen

donderdag, 5 oktober, 2017

Ik had de koeien vanaf 20 maart al buiten en daar lopen ze nu nog steeds. Niet meer dag en nacht, zoals in de zomer, maar dagelijks nog altijd een aantal uren. ’s Nachts hou ik ze nu wel binnen, sinds die extreem natte vrijdag van vier weken geleden.

Toen het vanaf half september zo nat werd, zag je de gretigheid om ’s nachts te gaan weiden ook afnemen. Logisch, het is voor de koeien dan minder leuk buiten en de smakelijkheid van het gras loopt terug. Gelukkig viel het met het vertrappen alleszins mee. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de ruime hoeveelheid kavelpaden. De meeste percelen zijn van twee kanten te bereiken. Bij nat weer laat ik ze er aan de ene kant in en aan de andere er weer uit. Daarmee voorkom je dat ze grond stuktrappen.

Eiwitrijk gras op veen

Ik voer op stal nu steeds meer kuilgras bij, op dit moment 5,5 kg ds kuil en 4 kg ds mais, aangevuld met eiwitarm krachtvoer en 2 kg droge pulpbrok. ’s Morgens probeer ik de koeien nog wel met wat honger naar buiten te sturen, omdat er hier op het veen in deze periode veel eiwit in het gras zit. Het aantal uren dat ze nog weiden, is in dit stadium van het grasseizoen niet meer zo belangrijk. Maar dat eiwitrijke gras nog meepakken is winst. Zolang ze dagelijks nog een paar uur grazen, hoef ik het eiwit in het stalrantsoen niet aan te vullen. In oktober is elke hap gras meegenomen.

Minder melk accepteer ik

De melkproductie is wel gezakt. Ik zit nu rond de 25 kg melk, met 3,68% eiwit en 4,25% vet. In de zomermaanden gaven de koeien nog tussen de 28 en 31 liter. Het komt deels overigens ook door een oudmelktere veestapel. Maar de lagere productie is ook deels een gevolg van mijn keus om de koeien zo lang mogelijk buiten te houden. Ik accepteer daarom een wat lagere melkproductie.

Vorige week heb ik nog land schoongemaaid voor nieuwe beweiding. Dat leverde dan ook nog 100 balen op, met boven de 200 gram ruw eiwit. Ik vind al met al dat het een prima grasjaar is geweest, zowel qua beweiding als qua hoeveelheid kuil die ik heb gemaakt. Die 240 dagen met 3000 weide-uren ga ik trouwens makkelijk halen. Dat is namelijk al op 15 oktober het geval. Dan zit ik op 240 dagen met gemiddeld 13 uren weiden per dag.


0 reacties
donderdag, 5 oktober, 2017

Ik had de koeien vanaf 20 maart al buiten en daar lopen ze nu nog steeds. Niet meer dag en nacht, zoals in de zomer, maar dagelijks nog altijd een aantal uren. ’s Nachts hou ik ze nu wel binnen, sinds die extreem natte vrijdag van vier weken geleden.

Toen het vanaf half september zo nat werd, zag je de gretigheid om ’s nachts te gaan weiden ook afnemen. Logisch, het is voor de koeien dan minder leuk buiten en de smakelijkheid van het gras loopt terug. Gelukkig viel het met het vertrappen alleszins mee. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de ruime hoeveelheid kavelpaden. De meeste percelen zijn van twee kanten te bereiken. Bij nat weer laat ik ze er aan de ene kant in en aan de andere er weer uit. Daarmee voorkom je dat ze grond stuktrappen.

Eiwitrijk gras op veen

Ik voer op stal nu steeds meer kuilgras bij, op dit moment 5,5 kg ds kuil en 4 kg ds mais, aangevuld met eiwitarm krachtvoer en 2 kg droge pulpbrok. ’s Morgens probeer ik de koeien nog wel met wat honger naar buiten te sturen, omdat er hier op het veen in deze periode veel eiwit in het gras zit. Het aantal uren dat ze nog weiden, is in dit stadium van het grasseizoen niet meer zo belangrijk. Maar dat eiwitrijke gras nog meepakken is winst. Zolang ze dagelijks nog een paar uur grazen, hoef ik het eiwit in het stalrantsoen niet aan te vullen. In oktober is elke hap gras meegenomen.

Minder melk accepteer ik

De melkproductie is wel gezakt. Ik zit nu rond de 25 kg melk, met 3,68% eiwit en 4,25% vet. In de zomermaanden gaven de koeien nog tussen de 28 en 31 liter. Het komt deels overigens ook door een oudmelktere veestapel. Maar de lagere productie is ook deels een gevolg van mijn keus om de koeien zo lang mogelijk buiten te houden. Ik accepteer daarom een wat lagere melkproductie.

Vorige week heb ik nog land schoongemaaid voor nieuwe beweiding. Dat leverde dan ook nog 100 balen op, met boven de 200 gram ruw eiwit. Ik vind al met al dat het een prima grasjaar is geweest, zowel qua beweiding als qua hoeveelheid kuil die ik heb gemaakt. Die 240 dagen met 3000 weide-uren ga ik trouwens makkelijk halen. Dat is namelijk al op 15 oktober het geval. Dan zit ik op 240 dagen met gemiddeld 13 uren weiden per dag.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.